Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almeerse jongeren poseren voor fotoserie ‘STIL PROTEST’

Uit

ALMERE - ‘Wat weet jij er nu van, ben jíj ooit gediscrimineerd?’ Deze woorden van haar 20-jarige dochter sneden Petra Mwaro-Jansen door haar ziel. “Voor mij was discriminatie tot dan toe een ver-van-mijn-bedshow en in mijn onwetendheid had ik er nooit bij stilgestaan dat het haar wél zou overkomen. Zelfs het feit dat haar vader, mijn man, uit Kenia komt, heeft mij hier nooit eerder bij doen stilstaan”, vertelt de Almeerse fotografe.

“Met mijn blanke achtergrond en ervaringen is het bijna onmogelijk te voelen wat zij voelt. Tijdens discussies over bijvoorbeeld Zwarte Piet stuitte dit ook wel eens op onbegrip als ik de Nederlandse traditie verdedigde. Maar wat steeds terugkeerde was het terechte verwijt dat ik me niet in haar kon verplaatsen omdat ik discriminatie niet zelf meemaak. Wat ik wel meemaakte en zag, was haar verdriet en de boosheid. En ook bij mij groeide het gevoel daar iets mee te moeten doen”, vervolgt de fotografe.

Monddood

Samen met haar dochter nam zij deel aan Black Lives Matter-protesten. “Daar zag ik bevlogen jongeren die op een heel ingetogen maar vastberaden manier hun stem lieten horen. Hieruit is mijn fotoserie STIL PROTEST ontstaan”, vervolgt Mwaro-Jansen. “Met deze actuele en relevante fotoserie heb ik de onderdrukking en het monddood maken van jongeren willen verbeelden en tegelijkertijd willen refereren naar de ‘I can’t breath’-kreet van George Flloyd.”

Almeerse jongeren

Voor de shoot is ze op zoek gegaan naar Almeerse jongeren die zich persoonlijk geraakt voelen door de huidige situatie. “Tijdens het fotograferen vroeg ik hen de emotie te tonen die zij voelen bij discriminerende opmerkingen. We bespraken wat discriminatie met hen doet in het dagelijks leven en hoe ze er mee opgaan. De indringende blik waarmee deze jongvolwassenen in de camera kijken is intens en ik hoop dat de kijker de geportretteerde recht in de ogen durft te kijken.”

Bekijk meer foto’s op www.instagram.com/petramwarofotografie

Een deel van de fotoserie ‘STIL PROTEST’. (Foto’s: Petra Mwaro-Jansen)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto