Afbeelding
Adrian_shutterup - stock.adobe.c

Weekend geeft weer buien

Weer

ALMERE - De overstromingen vorige week als gevolg van de zware regenval waren qua omvang en aantallen slachtoffers het ergst sinds de beruchte watersnoodramp uit februari 1953. Velen denken dat de grootschalige wateroverlast direct te koppelen is aan de klimaatverandering. Enige nuance is op z’n plaats. 

Het regensysteem dat zo ontzettend veel water bracht in met name Zuid-Limburg is niet bepaald iets van deze tijd. Ook tien of twintig jaar terug had zo’n regendepressie voor veel overlast gezorgd in dat gebied. Toch is de atmosfeer steeds warmer geworden in de loop der jaren en kan daardoor meer vocht bevatten. Vergeleken met een kwart eeuw geleden levert een soortgelijke neerslagbom daardoor nu net wat meer water op. De zondvloed voor Limburg en Duitsland was overigens keurig berekend door de diverse weermodellen. Dat de autoriteiten de impact van de lading neerslag kennelijk zwaar onderschatten verbaast me. Evacuaties van mens en dier kwamen daardoor veel te laat.

Eindelijk beleven we een droge week, maar vanaf vrijdag komen de buien alweer aan zet. Komende dagen blijft het in ieder geval nog prima juliweer met zomerse temperaturen. De zon schijnt meestal volop en het waait slechts matig uit het noordoosten in Almere. Voor de diverse vakantieactiviteiten is het ideaal buitenweer in Zuidwest-Flevoland. Tijdens het weekend is er dus die sterk oplevende buienkans. De middagtemperatuur levert dan ook een paar graden in en het aandeel zon wordt minder groot. Dit wisselvallige plaatje houden we ook het grootste deel van de volgende week. Gewoon Hollands zomerweer dus.De hitte met temperaturen tussen 35 en 42 graden blijft vooralsnog beperkt tot het oosten en zuiden van Europa.

Meer info op www.weerprimeur.nl


Woensdag min. 12, max. 24, wind n. 3, neerslag 5% en zon 70%

Donderdag min. 13, max. 24, wind n. 3, neerslag 5% en zon 70%

Vrijdag min. 13, max. 26, wind no. 3, neerslag 15% en zon 75%

Zaterdag min. 15, max. 27, wind no. 3-4, neerslag 85% en zon 50%

Zondag min. 16 max. 23, wind zw. 3, neerslag 85% en zon 50%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto