Afbeelding

Lenteweer gaat onverdroten voort

Weer

ALMERE - De astronomische lente is officieel begonnen afgelopen zondag 20 maart. De weerkundige lente startte al op 1 maart. De balans tot nu toe laat in ieder geval een record aan zon zien. 

Door Marc Putto

Het aantal uren met zonneschijn was de eerste tien maartdagen al hoger dan ooit. De kans is zeer groot dat maart 2022 de aller zonnigste derde maand van het jaar ooit wordt. Dit allemaal bij de gratie van een zeer solide hogedrukgebied dat maar van geen wijken weet. In de buurt van (en rondom) zo’n hoog treden op uitgebreide schaal daalbewegingen op die de lucht uit de omgeving structureel verwarmen. Bijna al het aanwezige vocht wordt dan als het ware uit die dalende lucht geperst. Hoe droger de lucht uiteindelijk aan het aardoppervlak hoe zonniger het is. De vaak onbewolkte luchten laten in de nachtelijke uren flinke uitstraling toe met soms nog zeer lage temperaturen van dien.

20 graden

In de nacht naar maandag vroor het vlak boven de percelen nog 7 graden regionaal. Overdag kan de maartzon het aardoppervlak dan weer volop verwarmen zodat de temperatuur kan oplopen richting 20 graden. Dit soort temperatuurbewegingen zien we ook nog de komende dagen in Almere. De avonden koelen snel af en de minima komen uiteindelijk rond het vriespunt uit. Overdag wordt het dan 15-19 graden. Later in de week stroomt iets minder zachte lucht binnen uit het noordoosten. Dat gaat gepaard met wat meer wolkenvelden. Neerslag is eigenlijk nog in geen velden of wegen te traceren. Waarschijnlijk wordt de kans op enige regen iets groter in de laatste dagen van de maand. Een meer noordelijke stroming zou dan wat meer vochtvelden moeten mee gaan nemen via de Noordzee.

Woensdag min. 0, max. 18, wind o. 3, neerslag 0% en zon 85%

Donderdag min. 0, max. 17, wind no. 3, neerslag 0% en zon 80%

Vrijdag min. 1, max. 16, wind n.3, neerslag 5% en zon 70%

Zaterdag min. 3, max. 15, wind no. 3, neerslag 10% en zon 65%

Zondag min. 3, max. 15, wind no. 3, neerslag 10% en zon 60%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto