Afbeelding

Van voorzomer via winter naar herfst

Weer

ALMERE - Na een recordzonnige maartmaand met maar liefst negentien zeer zonnige dagen op rij, volgde een bijna traditioneel winters intermezzo, net als vorig jaar april. 

Door Marc Putto

Afgelopen weekend kon letterlijk over een nacht (natuur) ijs worden geschaatst in Twente. Het werd gebracht alsof dit sinds de Kleine IJstijd niet meer was gebeurd in april. Jammer dat men het schaatsen op natuurijs begin april 2013 kennelijk vergeten was. Toen kon het namelijk ook na een uitzonderlijk koude tweede maarthelft. Hoog op de Veluwe lag trouwens enige tijd 17 centimeter sneeuw afgelopen vrijdag. Veel meer lag er daar zelden begin april. Inmiddels hebben we de aprilwinter verlaten en is het ronduit herfstweer met regen en veel wind. Het weer lijkt eigenlijk op het weer dat we in februari hadden. Depressies komen en gaan en brengen in hun kielzog flink wat neerslag en wind mee. Het staat nu al vast dat de eerste aprilhelft vrijwel de normale maandhoeveelheid regen zal opleveren in Almere en omgeving. Tot en met het einde van de week bepalen regen en wind dus het beeld. In het weekend wordt het iets droger maar ook minder zacht. De nachten zullen weer wat vorst kunnen opleveren vanaf zondag. De wind zal wel afnemen na vrijdag als we in de wat koudere polaire lucht zijn beland. 

Overgangsmaanden

En zo volgen de diverse weervariabelen elkaar vrij snel op. Dit soort snelle wisselingen binnen korte tijd passen echt bij overgangsmaanden als maart en april. Het vrij rap van 20 graden naar winterse toestanden gaan heeft niets met de klimaatverandering te maken. Ook veertig of tachtig jaar geleden was die snelle afwisseling er regelmatig in het voorjaar. In feite is er wat dat betreft (gelukkig) niets veranderd in de afgelopen honderd jaar.

Woensdag min. 8, max. 11, wind w. 6, neerslag 90% en zon 30%

Donderdag min. 7, max. 9, wind w. 5, neerslag 75% en zon 40%

Vrijdag min. 4, max. 8, wind w. 5, neerslag 60% en zon 45%

Zaterdag min. 3, max. 8, wind nw. 4, neerslag 60% en zon 40%

Zondag min. 2, max. 8, wind w. 4, neerslag 50% en zon 45%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto