Afbeelding

Minder koud en toenemend wisselvallig

Weer

ALMERE - Toch nog even winters in een deel van Nederland het afgelopen weekend. Een pak sneeuw was er grofweg tussen Hilversum en Breda en zo door naar de regio Tilburg-Eindhoven en Maastricht. 

Op de heide bij Hilversum werd even 10 centimeter gemeten en in de heuvels van Vaals in Zuid-Limburg verdween de meetlat in ruim 15 centimeter goeddeels droge sneeuw. Bij Almere zag het weliswaar even gebroken wit, maar een deftig sneeuwdek was het niet deze keer.

Het midjanuariwintertje loopt op z’n retour en na bijna de laatste vrij koude (woensdag)nacht komt de zachte lucht er meer en meer in. Later deze woensdag kan er wat regen langskomen en vooral in het weekend nemen de regenkansen verder toe in de Benelux.Tot het einde van de week houdt een krachtig hogedrukgebied met het accent bij Ierland nog een uitloper tot boven Scandinavië. Dit geeft op zaterdag een vrij noordoostelijke wind. 

Op middellange termijn lijkt het hogedrukgebied met die spil dus richting Ierland zich terug te gaan trekken richting Azoren. Lagedrukgebieden via IJsland kunnen zich daardoor makkelijker verplaatsen naar Noorwegen en het Noordzeegebied. Voor winterweer is dat een funeste ontwikkeling met de voortdurende aanvoer van zachte oceaanlucht. Zicht op een echte koude fase is er op dit moment dus niet. Komende tien dagen blijft de kans erg klein dat we met vorst en sneeuw te maken krijgen.

Voorzichtig kunnen we eigenlijk al stellen dat ook de winter van 2023 geen grote wordt. We hebben nog een hele maand februari voor de boeg die theoretisch (zeer) koud zou kunnen uitpakken, maar aanwijzingen hieromtrent doen zich dus niet voor. Wellicht is dat volgende week anders?

Weerman Marc Putto

Woensdag min. -1, max. 3, wind zw. 3-4, neerslag 35% en zon 30%
Donderdag min. 1, max. 6-7, wind n. 4, neerslag 55% en zon 25%
Vrijdag min. 1, max. 5, wind no. 4, neerslag 20% en zon 35%
Zaterdag min. -1, max. 6-7, wind zw. 3-4, neerslag 45% en zon 25%
Zondag min. 2, max. 8, wind nw 3-4, neerslag 40% en zon 25%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto