Foto: AdobeStock
Foto: AdobeStock

Almeerder aangehouden voor handel in data van miljoenen

112

ALMERE – De Amsterdamse politie heeft een Almeerder (25) aangehouden vanwege handel in data van tientallen miljoenen personen. De aanhouding vond al in november plaats.

De Almeerder kon in de kraag worden gevat door het werk van het cybercrimeteam van de Amsterdamse politie, die de man verdenkt persoonlijke gegevens gestolen te hebben van tientallen miljoenen personen over de hele wereld. De politie kwam de 25-jarige Almeerder op het spoor dankzij onderzoek van de Oostenrijkse politie die in mei 2020 ontdekte dat op een forum voor cybercriminelen een dataset aangeboden werd met miljoenen adres- en persoonsgegevens. Via een undercover-actie kocht de Oostenrijkse onderzoekspolitie het databestand en kon uiteindelijk een IP-adres worden achterhaald, waarbij de speurders in Amsterdam uitkwamen. 

Cybercrimeteam

Op dat moment nam het Amsterdamse cybercrimeteam het onderzoek over en ontdekte dat de verdachte verder ging dan uitsluitend de handel in gevoelige gegevens van Oostenrijkers. De man bleek dat ook te doen met personen uit andere landen, waaronder Nederland. De politie heeft de Almeerder al in november aangehouden en tot 15 december in volledige beperking gehouden. Woensdag werd de aanhouding pas bekend gemaakt.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto