In Almere werden invallen gedaan op Markerkant en Vlaardingenstraat. (Foto: HV Almere)
In Almere werden invallen gedaan op Markerkant en Vlaardingenstraat. (Foto: HV Almere)

Illegale TV-aanbieder uit de lucht gehaald

112

STEDENWIJK - Dinsdag hebben de FIOD en het Openbaar Ministerie een illegale TV-dienst uit de lucht gehaald, die via internet werd aangeboden (IPTV). Vier personen zijn aangehouden in Almere en Den Helder. Hun woningen zijn doorzocht. In Almere werd een bedrijf aan de Vlaardingenstraat binnengevallen.

Het ging volgens de FIOD om een TV-dienst die onder andere via belwinkels tegen contante betaling werd verkocht. Met een kastje en een abonnement van ongeveer tien euro per maand konden abonnees onder andere alle films en series bekijken op Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland, ESPN en ruim 10.000 andere TV-zenders. De TV-dienst had honderdduizenden abonnees. Nu werken de IPTV-abonnementen niet meer.

Legaal

De techniek van IPTV, het kijken van televisie via het internet, is op zich legaal in Nederland. Het is echter strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten, als daarmee naar films, series en programma’s wordt gekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald. 

Witwassen

Het onderzoeksteam vermoedt dat de opbrengsten die voortvloeiden uit het aanbieden van de illegale IPTV op grote schaal werden witgewassen. Daarom zijn bedrijfspanden in Den Helder, Almere, Hengelo en in woningen in Amsterdam, Almere, Enschede, Den Haag en Den Helder doorzocht op de aanwezigheid van contant geld. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, vijf auto’s, computerapparatuur en grote bedragen contant geld.

Vlaardingenstraat en Markerkant

In Almere deed de FIOD een inval bij een bedrijf aan de Markerkant en Vlaardingenstraat. Er werd onder meer een grote partij met televisies in beslag genomen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto