Steeds meer laadpalen in Almere (Foto: AdobeStock)
Steeds meer laadpalen in Almere (Foto: AdobeStock) TheSupporter - stock.adobe.com

College wil sneller meer laadpalen plaatsen

Auto

ALMERE - Het Almeerse college heeft het voornemen sneller laadpalen te plaatsen voor elektrische voertuigen. Dat is nodig omdat het aantal elektrische voertuigen sneller groeit dat in 2020 werd gedacht. Toen was tot 2030 uitgegaan van 2500 benodigde laadpunten. Nu is dat  bijgesteld tot ruim 5500 laadpunten. De gemeenteraad moet er nog wel mee akkoord gaan.

“We willen dat de Almeerder een elektrische auto kan aanschaffen zonder zich zorgen hoeven te maken of er voldoende laadpunten zijn”, zegt wethouder Alexander Sprong. “De keuze om een elektrische auto aan te schaffen in plaats van een auto op fossiele brandstoffen moet makkelijker worden gemaakt. 

Eigen terrein

In eerste instantie wordt ingezet op laadpalen die op eigen terrein komen. Wanneer dit niet mogelijk blijkt wordt verder gekeken naar plaatsing op ruimte die in beheer of eigendom van de gemeente is. Voor elektrische rijders die niet op eigen terrein of bij gemeentelijke gebouwen kunnen laden, is er de mogelijkheid om te laden bij de laadpalen die door iedereen te gebruiken zijn in de openbare ruimte. 

Plankaart

De gemeente ontwikkelt een plankaart voor de periode 2023 tot 2027, met als doel de aanleg van een dekkend laadnetwerk te versnellen. Op deze kaart worden 900 potentiële locaties voor laadpalen aangegeven. Elke nieuwe aanvraag voor een laadpaal wordt naast deze kaart gelegd wat het aanwijzen van een locatie voor een laadpaal kan versnellen.

Meer informatie

Er wordt gewerkt aan een online informatieplatform waar de plankaart geraadpleegd kan worden. De gemeente verstrekt hier meer informatie over wanneer het platform gereed is.
De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het voornemen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto