De zuinige 2CV zette de auto-industrie op zijn kop. (Foto: Citroën)
De zuinige 2CV zette de auto-industrie op zijn kop. (Foto: Citroën)

Citroën 2CV blaast 75 kaarsjes uit

Auto

ALMERE - Citroën viert dit jaar de 75ste verjaardag van één van zijn meest iconische modellen: de 2CV.

Het grote publiek maakte op de Autosalon van Parijs op 7 oktober 1948 voor het eerst kennis met de ‘Eend’. De 2CV kent een uitzonderlijke carrière. Er zijn in totaal 5.114.969 exemplaren van de 2CV geproduceerd, waarvan 1.246.335 bestelwagens. Het allerlaatste exemplaar rolde op 27 juli 1990 uit de fabriek in het Portugese Mangualde, exact om 16.00 uur, 42 jaar na zijn introductie.

TPV-project

De Citroën 2CV kwam voort uit een TPV-project uit 1936, waarbij ‘TPV’ stond voor Toute Petite Voiture , ofwel ‘zeer kleine auto’. Het idee was om een zuinige en veelzijdige auto te ontwikkelen die ook voor mensen met een laag inkomen bereikbaar was. In 1937 zag het eerste rijklare prototype het levenslicht. Hij had een gewicht van slechts 370 kg en één koplamp, wat destijds was toegestaan. De auto was geschikt om vier personen én 50 kg bagage te vervoeren met een topsnelheid van 50 km/u. En dat allemaal met uitzonderlijk comfort voor die tijd. Citroën bereidde zich voor op de Parijse autoshow van 1939, waar 250 preproductiemodellen van de 2CV zouden worden onthuld. Echter brak de Tweede Wereldoorlog uit, waarna alle gebouwde exemplaren werden vernietigd – op vier na die in het diepste geheim werden bewaard in het Citroën Testcentrum in La Ferté - Vidame.

Op zijn kop

Na de oorlog, in juli 1949, ging de Citroën 2CV alsnog in productie. De zuinige 2CV zette de auto-industrie op zijn kop. Met zijn unieke carrosserievorm en grote aantrekkingskracht won hij al snel de harten van het grote publiek. Dit succes was ook toe te schrijven aan de eenvoud en veelzijdigheid. De 2CV is tijdloos en trekt verzamelaars van over de hele wereld aan. De vele bijnamen én het feit dat hij nog regelmatig wordt gezien op onze wegen, geeft weer hoe populair de 2CV was én nog steeds is.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto