Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nieuwbouw Windesheim op terrein Hospitaalgarage

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Als er geen konijnen meer uit de hoge hoed komen dan komt de nieuwbouw van Hogeschool Windesheim, met studentenwoningen, op het terrein van de Hospitaalgarage, grenzend aan de Esplanade. Een piepkleine meerderheid van de gemeenteraad is daar voorstander van. De rol van coalitiepartij Leefbaar Almere is daarbij opmerkelijk en zorgt voor chagrijn bij andere collegepartijen.

Al maandenlang wordt gesproken over de vestiging van Windesheim en campus met 1500 woningen. Dat kan gerealiseerd worden op de locatie Voetnoot/Festivalterrein. De Landdrostdreef wordt dan omgebouwd tot stadsweg. Vestiging op het terrein van de Hospitaalgarage is ook een goede locatie. Financieel zitten er wat verschillen tussen beide opties, maar ook qua ruimte. Op de locatie Hospitaalgarage kunnen ‘slechts’ 1250 woningen worden gebouwd, maar daar is wel een mouw aan te passen, zei wethouder Maaike Veeningen donderdag tijdens de Politieke Markt. Er is nog ruimte in het stationsgebied dat op de schop gaat.

Twijfel

23 raadsleden zijn voor de locatie Hospitaalgarage, 21 zijn voor de locatie Voetnoot/Festivalterrein. Twijfel is er nog bij eenmanspartij NIDA Almere. Als die uiteindelijk ook kiest voor locatie De Voetnoot, dan is er nog geen meerderheid en valt de keuze dus op de locatie Hospitaalgarage. Hoewel het college niet echt een voorkeur zegt te hebben voor één van de twee locaties, wordt er achter de schermen geprobeerd kleinere partijen te bewegen alsnog voor locatie Voetnoot/Festivalterrein te enthousiasmeren. Er kan dus nog een konijn uit de hoge hoed komen. Of die truc lukt zal blijken als de gemeenteraad officieel tot stemming overgaat, over twee weken.

Leefbaar Almere

Meestal steunen coalitiepartijen elkaar bij voorstellen van het college, waardoor een meerderheid wordt verkegen. De keuze zou dan vanzelfsprekend op locatie De Voetnoot vallen. Leefbaar Almere is echter voor locatie Hospitaalgarage en manifesteert zich dus als stoorzender, tot grote ergernis van sommige coalitiepartijen, zo vertellen meerdere bronnen aan deze krant. Donderdagavond tijdens de Politieke Markt leek het erop dat de standpunten van de partijen al in beton gegoten zijn en dat de kogel dus door de kerk is: Windesheim komt op de locatie Hospitaalgarage. Dat betekent dat gebouw De Voetnoot niet gesloopt hoeft te worden. Voorlopig dan, want verschillende partijen lieten al doorschemeren ‘iets moois’ op die locatie te willen. Dan moet er wel een goed alternatief komen voor de huidige huurders.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto