Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ruim 134 vacatures in Almeers onderwijs

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – In Almere is een record aantal vacatures in het onderwijs. Alleen al op de websites van de schoolbesturen staan in totaal 134 vacatures. Daarvan zijn er 79 van de Almeerse Scholengroep (ASG), het grootste schoolbestuur in de stad.

Voorgaande jaren telde Almere ook veel vacatures. Maar dit jaar spant de kroon. Vooral het basisonderwijs valt op. Bij de ASG zijn daar 49 vacatures. Bij alle andere schoolbesturen zijn ook vacatures. Zo staan er op de site van Stichting Prisma (voor christelijk basisonderwijs) 26 vacatures, alleen voor het basisonderwijs. Dat brengt het totaal van basisschoolvacatures op 75.

Lerarentekort

Het lerarentekort slaat al langer toe in de stad. Almere kent een noodplan Lerarentekort dat dateert uit april 2020. ‘De voorspelling is dat het tekort tot 2024 op zowel landelijk niveau als in Almere zal blijven toenemen. De toename komt door zowel de vraag naar leerkrachten door leerlingengroei als door een afname van het aanbod aan leerkrachten.’

Deze toename van het tekort is in Almere groter dan op landelijk niveau en hoger dan in de meeste andere grote steden. Veel vacatures zijn ook nog eens verborgen. Er staan nu al vaak personen voor de klas die geen leerkrachten zijn, en dus onbevoegd. Die staan niet als officiële vacatures te boek. In totaal stonden er in Almere in 2020 ongeveer 70 FTE (volledige banen – red.) onbevoegden voor de klas.

Een woordvoerder van de ASG laat weten dat de organisatie voor een grote klus staat om de vacatures te vervullen. “We doen er al het mogelijke aan door zij-instromers in te zetten, externen vanuit kunst en cultuur projecten te laten doen, onderwijsassistenten te bewegen naar de Pabo te gaan en MBO-studenten te stimuleren een onderwijsopleiding te volgen.”

Amsterdam

Een van de grote problemen in Almere voor nieuwe docenten is de huisvesting. Er zijn zeker onderwijzers die in Almere willen werken, maar een woning is er niet voor hen in de stad. Daarbij komt dat de concurrentie met met name Amsterdam groot is. Daar heeft de gemeente tal van maatregelen genomen om docenten binnen te halen en te behouden. De basisschoolleraren krijgen de komende vier jaar een toelage op hun salaris.

De gemeente Amsterdam heeft de tijdelijke extra parkeervergunningen voor docenten uitgebreid. Dat wordt onder meer betaald uit de 27 miljoen euro die Amsterdam extra heeft geïnvesteerd als ondersteuning van scholen met de grootste tekorten. Voor medewerkers in het onderwijs is er over niet al te lange tijd een eenmalig gratis reistegoed beschikbaar om deelvervoer te kunnen betalen. Ook krijgen docenten in Amsterdam voorrang bij de toewijzing van een huurwoning.

Daarnaast bestaat er voor onderwijspersoneel een ov-vergoeding voor reizen van en naar het werk. Maatregelen die in Almere niet genomen zijn.

Deze klas heeft nog een enthousiaste leerkracht. (Foto: AdobeStock)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto