Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Oud-wethouder Soetekouw nieuwe voorzitter BWA Almere

Algemeen

Door Marcel Beijer

EILANDENBUURT – Oud-wethouder Jerzy Soetekouw is de nieuwe voorzitter van Begeleid Wonen Almere (BWA), vooral bekend van het woonproject AanMere voor autisten. Soetekouw, ook directeur van de Vrijwilligerscentrale, wil de zegeningen van het project veel meer gaan benadrukken.

Het appartementencomplex aan de Guamstraat in Buiten is uniek in Nederland. Het is niet tot stand gekomen dankzij een zorginstelling, maar vanuit een burgerinitiatief. “Daardoor is er geen koppeling tussen Zorg en Wonen”, legt Soetekouw uit. “De bewoners kopen hun zorg in vanuit hun eigen budget.”

De voordelen zijn legio. De bewoners van AanMere wonen zelfstandig en maken dus geen gebruik van een dure zorginstelling waar 24/7 zorg nodig is. “Alleen dit huis al zorgt voor een besparing van wel 3 tot 4 miljoen euro”, zegt scheidend interim-voorzitter Ans DeSumma. “Het gaat om enorme bedragen en zou daarom een voorbeeld moeten zijn voor heel Nederland.”

Corona

In de twee jaar dat AanMere nu bestaat, is anderhalf jaar verstreken in coronatijd. Dat zorgde ervoor dat er nog weinig publiciteit kon worden gegeven aan het project. “Dat staat bovenaan mijn lijst om op te pakken”, zegt Soetekouw. “Want naast kostenbesparing is het minstens zo belangrijk dat de bewoners het hier ook nog eens geweldig naar hun zin hebben. Er is een gezamenlijke ruimte waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Dat is ook gebeurd, maar door corona helaas niet optimaal. Gelukkig gaat het met de coronacijfers de goede kant op en kunnen we daar ook snel verandering in brengen.”

Wachtlijst

Het succes is zo groot, dat er inmiddels een wachtlijst van wel zestig personen is. “Die kunnen we nooit allemaal plaatsen”, zegt Soetekouw. “Dit project verdient navolging. Bij de Evenaar hopen we een tweede pand te kunnen realiseren en met Klasse Wonen (instelling voor begeleid wonen uit het Gooi, red.) gaan we kijken of we wellicht over de brug een pand kunnen realiseren.”

Ans DeSumma draagt het stokje vol vertrouwen over aan Soetekouw. “Als wethouder toonde hij zich een uitstekend bestuurder en hij heeft een groot netwerk. Het zegt ook veel dat hij dit werk wil doen. Hij is ook directeur van de VMCA en het is puur vrijwilligerswerk.”

Soetekouw: “Almere is gebouwd om te wonen. Momenteel is dat een groot probleem, juist ook voor deze doelgroep. Daar wil ik me voor inzetten.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto