Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Raadsleden willen dat hun e-mailboxen niet bewaard blijven

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – De raadsleden vinden in meerderheid dat hun mailboxen niet bewaard blijven wanneer zij afscheid nemen als raadslid. Een motie van D66 die daartoe oproep kon donderdag tijdens de Politieke Markt op grote steun rekenen. Alleen VVD en GroenLinks gingen er niet in mee.

Onlangs was er grote onrust omdat de gemeente de e-mailboxen van bestuurders en hoge ambtenaren niet (volledig) heeft bewaard. Dat leidde tot de vraag of ook de e-mailboxen van raadsleden bewaard moeten blijven. De meeste raadsleden steunen de motie van D66 waarin gesteld wordt dat de positie van een raadslid anders is dan van een bestuurder. Via de e-mail hebben zij contact met bewoners, pers en collega’s. ‘Het permanent bewaren van mailboxen van raadsleden vanuit hun bijzondere en onafhankelijke positie is daarom ongewenst’, stelt D66 in de motie.

Burgemeester Franc Weerwind liet weten dat een raadslid weliswaar een andere positie heeft dan een bestuurder, maar wel degelijk deel uitmaakt van het bestuursorgaan en dus ook van de archiefwet. Die wet wordt momenteel herzien en zal in 2022 van kracht worden. “Wij weten dus op dit moment ook niet wat de wettelijke grondslag wordt”, aldus de burgemeester. “Ik sta positief tegenover de motie, maar zodra de regering in 2022 anders beslist dan zullen we gewoon aan die archiefwet moeten voldoen.”

Weerwind liet wel weten dat het niet mogelijk is om derden via een WOB-verzoek inzage te geven in de mailboxen van raadsleden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto