Afbeelding
Almere DEZE WEEK

De Kunstambassadeur: Draaiende bol projecteert het ‘HIER’

Uitgaan

STAD - In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Mark Wiechmann, Kunstambassadeur van ‘HIER’ van Marc Ruygrok voor de ingang van het Flevoziekenhuis.

“Wat mij aantrekt tot het kunstwerk is de veelzijdigheid in zijn eenvoudige vorm. Het lijkt een nuchtere vaststelling, een duidende en universele markering, maar tegelijkertijd ondermijnt het beeld zichzelf, speelt met tegenstrijdigheid.

HIER is een imposante ronde koperen bol, die ondanks zijn formaat en gewicht niet in de grond is verzakt, maar op het gras balanceert en de notie creëert dat hij ieder moment kan wegrollen. Voorbijgangers kunnen de bol zelf om zijn horizontale as laten draaien. In het midden van de bol zijn de schreefloze letters van HIER uitgespaard. Kijkend door de uitgespaarde letters zie je het DAAR en draaiend om zijn as wordt ‘HIER’ geprojecteerd. ‘HIER is dus een minder specifieke plaatsaanduiding dan je in eerste instantie denkt.

HIER is inwisselbaar, ‘hier’ is steeds een ander ‘hier’. We leven ook in een permanent ‘nu’, zegt Ruygrok, ‘Het is altijd nu en we zijn altijd hier. Het woord ‘hier’ krijgt op deze manier een filosofische dimensie en roept vragen op over de betekenis ervan’.

Kunstenaar Marc Ruygrok is in staat met krachtige en duidelijke taal nuchterheid, plekken en omgevingen te duiden. Sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw maakt Ruygrok driedimensionale letters als geometrische vormen, letters als ruimtelijke objecten, kernachtig en bij voorkeur verwijzend naar zichzelf.

HIER heeft veel plekken gezien. Oorspronkelijk werd het in 1993 geplaatst bij het Weerwater, reisde in 2000 naar de Wereldexpo in Hannover, stond bij Museum De Paviljoens van 2000 tot 2013, verhuisde per ongeluk naar Hilversum en staat momenteel HIER aan de Wandellaan in Almere Centrum. Het beeld is gerealiseerd in opdracht van de Rijkswaterstaat en was een geschenk aan de gemeente Almere.”

Meer interviews en kunstwerken op: www.kunstambassadeurs.nl. De Beeldenroutes Almere Centrum en Almere Haven zijn te koop bij VVV Almere en The Read Shop in Haven.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto