Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Floriade-miljoenen: tal van vragen, nul antwoorden

Algemeen

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

ALMERE – Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) krijgt een maand de tijd van de raad om alle vragen over de 15 miljoen extra voor de Floriade te beantwoorden. De ambtelijke top in het stadhuis krijgt het daarmee druk. Er liggen ook al ruim zestig raadsvragen over de verdwenen e-mails die nog beantwoord moeten worden.

Een verbijsterde gemeenteraad stelde tijdens de extra ingelaste Politieke Markt van afgelopen dinsdag tal van vragen aan Floriade-wethouder Jan Hoek over de 15 miljoen die de Floriade BV extra van de gemeente wil hebben voor de inrichting van het tijdelijke terrein. Hoek kon op deze vragen geen antwoorden geven. “De vragen die u stelt hebben wij ook”, antwoordde hij, “De antwoorden op de vragen kan ik pas half mei geven.”

Waarom en waarvoor?

Waarom en waarvoor is de 15 miljoen nodig? Dat wilde de meeste raadsleden van Hoek weten. Hoek kon alleen melden dat het bijvoorbeeld om kassahokjes, toiletten, bebording maar ook de aanleg van nutsvoorzieningen ging. De wethouder meldde dat de Floriade BV in december een kostenraming had laten maken. In januari was daar de uitslag van bekend, maar de BV berichtte pas 30 maart aan het college en de eigen Raad van Commissarissen, dat er 15 miljoen extra nodig was. Hans Everhard (SP) vroeg of er niemand van de gemeente had mee gekeken bij dat proces. Wethouder Julius Lindenbergh (VVD) van Financiën beaamde dat zelfs meerdere ambtenaren hadden meegekeken. “Maar er waren voor ons geen indicaties dat er zoveel extra geld nodig was.”

De vraag uit welke koker van de Floriade BV de 15 miljoen komt blijft ook onbeantwoord. Sommige partijen suggereerden – zonder zijn naam te noemen – dat voormalig Floriade-directeur Pieter Cloo er wel eens achter kon zitten.

‘In de zeik genomen’

Raadsbreed was de verontwaardiging groot over het extra geld voor de Floriade. De VVD voelt zich ‘in de zeik genomen’, D66 vind het ‘lastig om aan de kiezers uit te leggen’. Bij de ChristenUnie is het vertrouwen in de Floriade BV ernstig geschaad. Het CDA vroeg of de kostenoverschrijding in mei vorig jaar bij de stemming over doorgaan of stoppen met de Floriade al bekend was. “We beschikten toen niet over deze informatie”, zei Bastiaan Malotaux.

De enige partij die niet geschokt zei te zijn, is de PVV. “Want wij waarschuwen al jaren voor dit soort ontwikkelingen”, zei fractievoorzitter Toon van Dijk, “En niemand luisterde daarnaar. De gevolgen zijn spijtig voor de Almeerders. U kunt alleen maar zeggen: de PVV heeft gelijk gehad.”

Geheim

Van de bijeenkomsten op 1,2 en 5 april tussen het college en de Floriade zijn geen gespreksverslagen gemaakt. Opmerkelijk was dat de raad pas tijdens de extra ingelaste vergadering ter plekke wel een memo van de Floriade BV en een memo van een ambtenaar mocht lezen. Dertien kopieën werden vluchtig uitgedeeld en daarna weer snel opgehaald. Vanwege de geheimhouding mocht de raad er tijdens de vergadering niets over zeggen. Wethouder Hoek gaat komende week kijken wat hij van de inhoud wel openbaar kan maken.

Daarbij komt het college half mei dus met een stuk waarin het voorstel komt hoe te handelen. “We gaan eerder voor de nul euro en niet voor de 15 miljoen”, zei wethouder Hoek.

Floriade-wethouder Jan Hoek (GroenLinks) kon niets zeggen over Floriade-miljoenen. (Archieffoto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto