Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Drogistenechtpaar De Wit stopt: ‘Klanten sleepten ons er doorheen’

Algemeen

Door Marcel Beijer

TUSSEN DE VAARTEN – Ada en Egbert de Wit stoppen eind deze maand met hun drogisterij in Tussen de Vaarten. In twintig jaar tijd heeft het echtpaar flink wat voor de kiezen gehad. ‘Maar de klanten sleepten ons er doorheen.’ Diezelfde klanten zorgen nu voor een warm afscheid.

“Er zijn tijden geweest dat ik op de A6 de afslag Almere voorbij wilde rijden”, zegt Egbert de Wit. “We waren nog maar net begonnen met onze winkel toen de aanslagen van 9/11 in Amerika plaatsvonden. De crisis die daarna ontstond leidde ertoe dat we in ons eerste jaar slechts de helft van de verwachte omzet haalden.”

De winkel aan de Rembrandtweg kreeg meer tegenslag. In 2008 kwam de jarenlange kredietcrisis en vorig jaar coronacrisis. Ook waren er inbraken en ramde vorig jaar een auto nog de gevel van de drogisterij. De Wit: “Bij één inbraak nam de dief vier rolletjes snoep mee. Daarvoor moest hij een ruit van 8000 euro inslaan. Dat geloof je toch niet?”

Verkocht

Eind deze maand gaat het echtpaar met pensioen. Ada en Egbert konden het pand verkopen en zo hun pensioen veilig stellen, maar de huurbaas had zelf al een nieuwe uitbater gevonden. “Nu moeten we de winkel leeg doorverkopen. Dat levert minder op. Opnieuw een tegenvaller die ons flink raakte, maar goed: het is niet anders.”

Tot grote verrassing van het echtpaar komt er nu steun van de klanten. “Iemand is een doneeractie gestart om in plaats van bloemen geld te storten. Fantastisch. En Eric de Haan, de honorair consul van Malta die in onze wijk woont, bood ons een reis naar dat eiland aan. Hij betaalt dat uit eigen zak. We konden het niet geloven. Echt, de tranen sprongen in onze ogen.”

Genieten

Het echtpaar stond zelf ook voor de klanten klaar. “Het gaat niet altijd om verkopen, we gaven soms ook advies en verkochten niets. Mensen vertrouwden ons, daar zijn we trots op. En dat krijgen we nu dus terug met deze acties. Die zijn een complete verrassing voor ons.”

Eind januari wacht het pensioen, maar vervelen zullen ze zich niet. “We hebben twee zoons die ook bedrijven hebben, die kunnen we gaan helpen. Bovendien worden we ook oma en opa. Dus we zullen regelmatig als oppas worden ingeschakeld. Verder houden we veel van fietsen. In beweging blijven is belangrijk. We zullen ons niet snel vervelen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto