Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nog enige tijd wisselvallig en vrij zacht

Algemeen

ALMERE - Als we op deze meevallende woensdag qua weerbeeld de temperatuurbalans opmaken voor november zien we een royale afwijking naar boven. Het is bijna 4 graden te zacht in Almere. De komende dagen wordt het weliswaar koeler, maar de maand zal uiteindelijk als bijzonder zacht de boeken ingaan.

Niet alleen de wintermaanden verlopen zelden koud of zeer koud meer, maar ook in het voorportaal van het winterseizoen lijkt de kou steeds verder absent. Serieuze winterkou hadden we in november 1985 en vooral ook in de elfde maand in 1993. Rond 24 november werd er al geschaatst dat jaar bij een dagtemperatuur rond -4 graden.

Een dijk van een hogedrukgebied reikte toen van Scandinavië helemaal door naar Japan. Via een zeer lange weg kon de Siberische lucht ons toen goed bereiken de laatste week. Een hogedrukgebied bij Scandinavië zien we ook de komende tijd ontstaan op de weerkaarten. Mocht deze ontwikkeling nu echt gaan postvatten in de derde decade van de slachtmaand, kan het eindelijk eens wat kouder gaan worden met nachtvorst. Vooral het noordoosten van Europa gaat stevig afkoelen met dat hoog boven Zweden. De vraag is altijd (in deze fase van het jaar) of de noordoostelijke kou ook linea recta naar de Benelux kan uitvloeien. Regelmatig komt die prille winterkou niet veel verder dan Polen eind november.

De komende dagen blijft het regelmatig tot wat regen of enkele buien komen. De royale temperatuur levert dus wat in en kan voor het eerst dit seizoen beneden de 10 graden blijven overdag. De wind, veelal uit zuidelijke richtingen neemt soms even toe tot dik windkracht 5.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 8, max. 15, wind z. 4, neerslag 20% en zon 65%

Donderdag min. 10, max. 11, wind z. 5, neerslag 70% en zon 30%

Vrijdag min. 7, max. 8, wind w. 5, neerslag 75% en zon 35%

Zaterdag min. 4, max. 9, wind z. 4-5, neerslag 35% en zon 50%

Zondag min. 7, max. 10, wind zw. 5, neerslag 75% en zon 30%

Meer info op www.weerprimeur.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto