Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Geen essentaksterfte Stamerbos: bewoners willen excuses

Wonen

OVERGOOI – De schimmel die is aangetroffen bij essenbomen in Stamerbos is niet dominanter dan de schimmel die de essentaksterfte veroorzaakt, zoals wethouder Hilde van Garderen onlangs beweerde tijdens de Politieke Markt. Dat stellen bewoners van de straat in Overgooi in een brief aan de gemeenteraad.

Aanvankelijk wilde de gemeente 158 essen in de straat kappen vanwege de essentaksterfte. De bewoners lieten daarop een second opinion uitvoeren waaruit bleek dat slechts bij één boom deze ziekte kon worden vastgesteld. Wethouder Hilde van Garderen zei tijdens de Politieke Markt van 28 mei daar verheugd over te zijn, maar stelde tevens dat er een andere ‘nog dominantere’ schimmel was geconstateerd. De bewoners hebben wederom een deskundige (Kopinga Boomadvies) om advies gevraagd, die stelt dat het om de schimmel ‘diplodia mutila’ gaat en de stelling van Van Garderen betwijfelt. ‘Diplodia mutila is al heel lang bekend en tot dusver is het altijd een zogenoemde gelegenheidsparasiet geweest (ik heb er zelf ooit onderzoek aan gedaan). Overigens tast de schimmel een breed scala van boomsoorten aan en beperkt zich dus niet tot alleen de es. Volgens de huidige stand van kennis alleen als secundaire aantasting’, aldus Kopinga.

Incident

De bewoners zetten ook hun vraagtekens bij een opmerking van de wethouder dat de foutieve diagnose ‘essentaksterfte’ bij de essen in hun straat een incident zou zijn geweest. Ze zijn bezorgd over de aanpak van Almere, waarbij vooral visueel een diagnose wordt gesteld, en waarbij uiteindelijk 90% van de essen moet worden omgehakt. Deskundige Kopinga vraagt zich af hoe de gemeente haar standpunt over het reduceren van het aantal essen gaat verdedigen, nu duidelijk naar voren is gekomen dat esstentaksterfte lang niet altijd de (hoofd)oorzaak van taksterfte hoeft te zijn.

Ons advies is om burgers serieus te nemen’, schrijven de bewoners in de brief. ‘Erken als het beter had gekund, heb de moed om ingenomen standpunten (’eenmaal ziek is altijd ziek’) aan te passen’. De bewoners zouden ook graag excuses zien van Van Garderen en vragen de gemeenteraad om de gemaakte kosten voor de second opinion (ruim 1500 euro) te vergoeden.

De essen in Stamerbos zijn niet besmet. Bewoners willen excuses. (Foto: aangeleverd)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto