Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Aanpak overlast in Stad Centrum

Wonen

STAD CENTRUM – Het college van Burgemeester heeft een pakket maatregelen ingezet om de overlast rondom de Schoutstraat, Marktmeesterstraat, de Rentmeesterstraat, de Blekerstraat, Foodpassage en de omgeving Leger des Heils tegen te gaan.

In het plan van aanpak staan thema’s waar op dit moment op wordt ingezet: de aanpak top 20 overlastgevers, hotspotaanpak, aanbod wonen en zorg in het centrum, bedelbeleid, en scenario’s voor het Festivalplein.

Bekenden

Uit de analyse van de overlast is gebleken dat een beperkte groep verantwoordelijk is voor de meeste overlast. Deze personen zijn bijna allemaal al bekend bij zorg- en veiligheidspartners maar om uiteenlopende redenen is het nog niet gelukt om een doorbraak te realiseren. Momenteel wordt voor ongeveer tien overlastgevers een maatwerkaanpak ingezet om de best passende interventies toe te passen en op deze wijze de overlast die zij veroorzaken te stoppen.

Met de nieuwe werkwijze is de overlast in de omgeving van de Schoutstraat afgenomen. Daarnaast geven bewoners en bezoekers van het centrum wel vaak aan dat intimiderend bedelgedrag van overlastgevende personen invloed heeft op hun veiligheidsgevoelens.

Bemoeizorgers

Het Festivalplein zal in het 4e kwartaal 2020 in gebruik worden genomen als bouwplaats voor de renovatie van het stationsgebied. Wij werken nauw samen met partners en de groep aan een verantwoorde afbouw van en alternatief voor deze plek.

Verder zet de gemeente sinds 2019 op initiatief van Kwintes bemoeizorgers in, in nauwesamenwerkinget cameratoezicht. De bemoeizorgers bezoeken dagelijks actief diverse plekken waar overlastgevers zich ophouden. Zij proberen het overlastgevend gedrag te stoppen en betreffende personen te verleiden om mee te gaan naar een inloopvoorziening of hun woonadres. In situaties van overlastmelding kunnen de bemoeizorgers gebeld worden en onmiddellijk handelen.

(Foto: AdobeStock)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto