De FNV-estafette staking start in Zuid- Flevoland. (Foto: Adobe Stock)
De FNV-estafette staking start in Zuid- Flevoland. (Foto: Adobe Stock) Andrey Kuzmin - stock.adobe.com

Acht kinderopvanglocaties in Almere staken

Algemeen


ALMERE – Acht kinderopvanglocaties in Almere doen morgen (donderdag) mee aan de eerste landelijke staking kinderopvang in twintig jaar. In heel Nederland doen 538 kinderopvanglocaties mee aan de staking.

Ze leggen een hele dag het werk neer, omdat de werkgeverskoepels in de cao Kinderopvang volgens vakbond FNV geen goede afspraken willen maken om op korte termijn iets te doen tegen de hoge werkdruk. In Almere doen acht locaties mee. Daarnaast zegt de FNV ook veel berichten te hebben ontvangen van zowel individuele werkgevers als werknemers die donderdag als moment aangrijpen om de situatie bij hen op de werkvloer te bespreken.

Voorstellen

Eén van de FNV-voorstellen is dat werkgevers de groepsgrootte gaan aanpassen. De groepsgrootte die wettelijk is vastgelegd in de Wet IKK stelt grenzen aan het maximum aantal kinderen op een groep. Het is echter de keuze van een werkgever om te beslissen of ze de groepen kleiner willen maken. Daarnaast willen de FNV-leden dat de groepshulpen terugkomen, zodat zij alle aandacht aan de kinderen kunnen geven, in plaats van aan de vuile vaat.

Beschikbaarheidsdag

Ook willen de medewerkers dat de beschikbaarheidsdag wordt afgeschaft. Als pedagogisch medewerker moet je op deze dag beschikbaar zijn met de mogelijkheid dat je opgeroepen wordt. Dat hoor je dan pas die ochtend. Er werken veel jonge moeders in de kinderopvang, die vooraf (betaalde) opvang moeten regelen voor hun kinderen. De FNV wil dat deze dag wordt afgeschaft en uren vast in het rooster worden meegenomen.

De Almeerse locaties

Go! Kinderopvang, Meerveldplein
Kiekeboe, J.G. Suurhoffstraat
Partou Peuteropvang Nederlandhof
Partou, Nimfenplein
Smallsteps, Bunuelllaan
Smallsteps, Euphoniumweg
Smallsteps, Maldivenweg
Smallsteps, Peter Sellershof

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto