Afbeelding
Almere DEZE WEEK

“De boiler van de stadsverwarming kan eruit”

Algemeen

FILMWIJK - Het huis van Martin en Mieke Wiegertjes is volledig energieneutraal en hiermee zelfvoorzienend. Het ‘energiedak’ op het huis haalt de energie uit de buitenlucht. Die energie is voldoende om warm water op te wekken om het huis te verwarmen en om te kunnen douchen. “Hiermee hebben wij nul-op-de-meter”, aldus Martin Wiegertjes.


In het huis van Wiegertjes is een water-water warmtepomp geïnstalleerd. “Deze pomp wordt gevoed met energie die uit de buitenlucht gehaald wordt”, legt Wiegertjes uit. “Daarvoor zijn absorbers, aluminium profielen waar Glycol door stroomt, op het dak geplaatst. Deze absorbers halen, in plaats vanuit de bodem, de energie uit de buitenlucht. Bovenop de absorbers zijn weer zonnepanelen geplaatst. De energie die de zonnepanelen opwekken, wordt weer gebruikt om de warmtepomp te voeden en de warmte die de zonnepanelen afgeven wordt ook weer opgenomen door de absorbers. De opgewekte energie is voldoende om het warmtevat van 200 liter te vullen met warm water van zo’n 40 graden. Voldoende om het huis te verwarmen en te kunnen douchen, op die manier hebben wij ‘nul-op-de-meter’.”
Het huis is volledig zelfvoorzienend vanaf het moment dat de pomp gaat draaien. “De boiler van de stadsverwarming kan dan uit het huis verwijderd worden.”
Er moest heel wat verbouwd worden om het huis energieneutraal te maken. “Het was een verbouwing van ruim twee weken. De pomp moest geïnstalleerd worden, er zijn leidingen naar de meterkast gelegd, er is een boilervat van 200 liter geïnstalleerd en er zijn absorbers en zonnepanelen op het dak geplaatst.” In de meterkast is een meter geplaatst die de opbrengst en het verbruik van energie meet. “De opbrengst is nu al hoger dan het verbruik”, aldus Wiegertjes. “Dat betekent dat we ook energie gaan terugleveren aan de energiemaatschappij. En dat levert ook weer geld op.”
Voor de verbouwing was een flinke investering nodig. “Voor dit huis is de investering 29.000 euro. We krijgen van dit bedrag 2.800 Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) terug. Voor de rest van het bedrag hebben we een duurzaamheidslening bij de gemeente. Daarvoor betalen we 156 euro per maand. Aan de Nuon betaalden we 1.700 euro per jaar. We zijn dus al een stuk goedkoper uit. En over 15 jaar hebben we, buiten onderhouds- en vervangingskosten, helemaal geen kosten meer.”
Kosten zijn, volgens Wiegertjes, niet de enige reden van de verbouwing. “Ik vind dat je goed met het milieu moet omgaan. Daarom neem ik ook deel in het cluster Filmwijk Energieneutraal en heb ik een cursus gevolgd tot ecomediair. Hiermee kan ik andere wijkbewoners adviseren over het energieneutraal maken van hun huis.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto