Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Halsbandparkieten rukken op naar Almere

Algemeen

LITERATUURWIJK – In Amsterdam worden veel bewoners er knettergek van: de halsbandparkiet. De knalgroene diertjes rukken op in ons land en vooral in Amsterdam. Daar veroorzaken ze overlast omdat ze het voedsel wegkapen voor andere vogels, maar ook omdat ze veel herrie maken. De eerste parkieten zijn nu ook in Almere gesignaleerd.


Naar verluid vliegen er in Nederland inmiddels 10.000 van deze parkieten rond, waarvan de meeste in Amsterdam. Door de uitdijende populatie zoeken de dieren andere gebieden op, waaronder nu dus ook in Almere. Volgens een bewoonster van Literatuurwijk zijn ze inmiddels zelfs al ‘niet te missen’. “Kijk en luister maar, ze zitten overal. En je kan ze vooral hóren! Ze maken enorm lawaai.”
De halsbandparkiet kan tot 40 centimeter groot worden. Het diertje is knalgroen, heeft een puntige staart en een rode snavel. Verder is het beestje inderdaad nogal lawaaiig: ze hebben een luide lokroep. De mannetjes hebben een zwart/roze band rond de nek. Ook vrouwtjes hebben daar een band, maar die is minder goed zichtbaar. Naast besjes van de taxushaag zijn ze nog gekker op pinda’s, maïs en zonnebloempitten. Hun nesten maken ze in holen van zacht boomhout.
Waar sommige bewoners blij zijn met de komst van de kleurrijke vogels, is er ook afkeer. De uitheemse halsbandparkiet is namelijk niet alleen luidruchtig, ze verdringt ook de inheemse spechten en boomklevers, die hun nesten ook in holen maken. Dat komt omdat de halsbandparkiet in februari dikwijls al eieren legt. Boomklevers nestelen pas ruim een maand later en zien dan dat de holen al bezet zijn.
Halsbandparkieten in het wild komen van oudsher in het wild voor in Afrika en Zuid-Azië. Ze leven in groepen en blijken nu dus ook in onze koudere omgeving te kunnen overleven. Ze hebben zich via het zuiden van Europa steeds noordelijker gevestigd. Waarschijnlijk zijn er koloniën overgevlogen, maar ook ontsnapte of losgelaten dieren hebben zich voortgeplant. Ze leven het liefst in een bosrijke omgeving nabij bewoond gebied.
Deskundigen bevestigen dat de halsbandparkiet steeds verder oprukt in ons land. Dat ze nu vanuit Amsterdam ook in de Literatuurwijk gesignaleerd zijn, is een bewijs daarvan. Het lijkt aannemelijk dat ze zich verder over de stad zullen verspreiden. Zeker in de stedelijke, maar ook bosrijke omgeving van Almere is er voldoende voedsel te vinden, maar zijn er ook ook voldoende nestplekken. Gevreesd wordt dat het aantal boomklevers navenant zal afnemen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto