Henk Tilder (Foto: Almere DEZE WEEK)
Henk Tilder (Foto: Almere DEZE WEEK)

Henk Tilder: de Waterwijker die voor seniorenwoningen streed

Wonen

WATERWIJK – Tien jaar geleden startte Waterwijker Henk Tilder (84) een burgerinitiatief om woonruimte voor senioren uit de wijk te realiseren. Deze maand wordt de Leeghwaterhof opgeleverd. Maar Tilder gaat er zelf niet wonen.

Door Marcel Beijer

Vanuit zijn flat kan Tilder zien hoe bouwmaatschappij Olde Rikkert de laatste hand legt aan het complex met 56 woningen aan de Snoekstraat. Ook woningcorporatie De Alliantie en architectenbureau Atelier Dutch is erbij betrokken. “Het ziet er werkelijk prachtig uit”, zegt Tilder. “Aanvankelijk leek het of de gemeente voor een lagere bouwkwaliteit ging, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Dit wordt echt mooi.”
De appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen die met elkaar verbonden zijn via een fietsberging en tuin.

55-plussers

In Leeghwaterhof is het de bedoeling dat ouderen (55-plussers) een woongemeenschap gaan vormen. Er is een gezamenlijke tuin en met contributieheffing kunnen activiteiten worden georganiseerd. Precies zoals Tilder, opgeleid als architect, voor ogen had. “Ik heb in de eerste fase wat schetsen aangeleverd en hier en daar adviezen gegeven.”
Wie daarbij zou denken dat Tilder als initiator het mooiste appartement gaan claimen, komt bedrogen uit. “Want ik ga er zelf niet wonen. Daarvoor ben ik als initiator teveel betrokken bij het project en vrees dan het aanspreekpunt te worden voor elk wissewasje dat leeft bij bewoners. Nee, ik ben dit initiatief begonnen omdat ik wilde dat ouderen in Waterwijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. En dat is gelukt. Bewoners uit Waterwijk krijgen voorrang.”

Weerstand

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Het complex staat op een terrein waar een groenstrook was. Omwonenden protesteerden hevig tegen het plan: bij de gemeenteraad, maar ook bij Tilder zelf. “Ik heb wel een tijdje over mijn schouder moeten kijken, ja”, zegt Tilder. “Maar voor de ouderen in Waterwijk is het fijn. En degene die het hardst protesteerde is wel bijgedraaid, geloof ik. Ik hoor hem in ieder geval nooit meer.” Meer weerstand zegt Tilder ervaren te hebben bij ambtenaren. “Het college was echt heel enthousiast, maar dat het maar liefst tien jaar heeft moeten duren komt door de starheid en stroperigheid bij de ambtenaren.”

Trots

Tilder is trots dat de Leeghwaterhof nu realiteit is. “Het is een mooi sluitstuk van de carrière die ik als architect gehad heb. Maar ik heb mijn buik vol van alle toestanden er omheen: vergunningen, welstand: er komt zoveel bij kijken. Nee, ik heb geen zin om nog een keer zoiets op te zetten.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto