Dingeman Deijs en Jolle Roelofs interviewden bezoekers over hun ideeën voor het te realiseren object. (Foto: Jordi Huisman)
Dingeman Deijs en Jolle Roelofs interviewden bezoekers over hun ideeën voor het te realiseren object. (Foto: Jordi Huisman)

Locatie van strandobject ALMO bekend

Algemeen

DUIN – Begin dit jaar is het startschot gegeven voor ALMO, een nog te realiseren object op het Almeerderstrand. Wat het precies moet worden? Dat wordt nog onderzocht. Inmiddels is wel duidelijk waar het moet komen. Almere DEZE WEEK sprak met ontwerpers Jolle Roelofs en Dingeman Deijs, oftewel De Polderboys.

Door Petra Onderwater

Vanaf het atelier van StrandLAB kijken we uit over het Markermeer. “Het object wordt gerealiseerd op de landtong ter hoogte van de Hollandsebrug, met uitzicht op Almere DUIN. Het biedt als het ware een nieuw perspectief op onze stad”, vertellen zij. “ALMO moet mensen straks naar dit mooie, maar voor velen onbekende plekje lokken, dat als het ware de entree van Amere is.”

Meedenken

Almeerders konden en kunnen volop meedenken over het te realiseren object. “Ruim 550 mensen hebben een vragenlijst ingevuld”, vertelt Roelofs. “Zij gaven aan wat hun band met het strand is, welke locatie ze geschikt vinden en wat de functie kan zijn van het object. Interessante uitkomst was de wens om van ALMO een object te maken dat ‘samenkomen’ stimuleert. Hoe en wat, dat gaan we nog verder onderzoeken.”

De Polderboys

Dat doen zij in opdracht van de gemeente Almere. Na een oproep werden De Polderboys geselecteerd als ontwerpers. “Ontzettend leuk om zo’n project te kunnen doen in onze eigen stad. Wij zijn hier opgegroeid en kennen Almere goed. Hoe mooi is het om hier iets blijvends achter te laten?”, zegt Deijs, die als architect overal in het land aan het werk is. Zo ontwierp hij onder andere de Olifantenbrug in Artis. Roelofs is componist en sociaal ontwerper. “We kennen elkaar al vanaf dat we negen jaar waren. Sinds 2009 werken we als De Polderboys samen aan verschillende projecten.”

Input verzamelen

In het atelier van StrandLAB hebben ze verschillende workshops en brainstormsessies gehouden met zowel experts als inwoners van de stad en hondenbezitters die het strand vaak bezoeken. “Ook hebben we Podwalks georganiseerd waarbij we met Almeerders over het strand liepen en live commentaar gaven. Allemaal om input te verzamelen voor het object”, vertelt Roelofs. Ook bezochten ze de nabijgelegen basisschool De Zeeraket, waar honderd leerlingen mini-ALMO’s maakten met satéprikkers en karton.”

Volgende fase

Aanvankelijk waren er drie potentiële locaties op het Almeerderstrand. “Nu de locatiekeuze is gemaakt, kunnen we verder met de volgende onderzoeksfase. Iedereen kan weer meedenken over hoe ALMO eruit moet komen te zien, wat voor functie het krijgt en hoe groot moet het worden. Zo zijn we op 20 mei aanwezig bij Expeditie DUIN, waar mensen kunnen spelen met schaalmodellen om de gewenste grootte te testen. Tijdens het Open Strand Feestje op 2 juni zijn verschillende schetsontwerpen te zien en op 29 juni, tijdens Almere Speelt, kunnen mensen helpen het concept-ontwerp uit te zetten op het strand.”

Bezoek almo-almere.nl en volg de socials voor updates. Luister de ALMO Podcast op Spotify.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto