Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Virus treft merels

Algemeen

ALMERE – Merels die sloom zijn, niet meer snel opvliegen, niet meer drinken of ‘bol’ zitten kunnen besmet zijn met het Usutu-virus. In korte tijd zijn bij Nederlandse vogel- en dierenorganisaties al honderden meldingen binnengekomen van zieke merels. Ook Frieda van Dijk uit Stedenwijk vond een zieke merel in haar tuin.


“Ik heb een vogelvriendelijke tuin en ken de vogels die vaak in onze tuin aanwezig zijn”, zegt Van Dijk. “Zo hebben we een duivenpaar, koolmeesjes en een merelstelletje. Het merelvrouwtje vonden we een tijdje terug ernstig ziek op het tuinpad. Ze kon niet meer op haar pootjes blijven staan en ze lag op haar zijkant. We hebben het vogeltje in huis gehaald en extra bijgevoerd, maar desondanks was ze binnen een halve dag dood. Wat later zagen we ook het mannetje zo liggen.” Van Dijk vindt vaker zwakke merels, maar dat zijn jonge vogels die uit hun nest gevallen zijn. “Die verzorgen we dan een paar dagen in huis zodat ze aan kunnen sterken. Maar in deze vogels zat totaal geen teken van leven meer. Op internet vonden we de oorzaak: het Usutu-virus.”

Zieke vogel? Meld het

Volgens het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) zijn er in korte tijd ruim 1.800 dode merels gemeld. De Almeerse stadsecoloog Ton Eggenhuizen is op de hoogte van het bestaan van het virus. “Behalve deze zijn er nog geen gevallen van merels met het Usutu-virus bekend in Almere. Maar het is belangrijk dat bewoners het melden zodra ze een dode vogel vinden. Dat kan dan bij het DWHC, die ervoor zorgt dat dezelfde dag nog een bode de vogel komt ophalen zodat hij onderzocht kan worden. Ga zo’n vogel niet thuis verzorgen. Dat mag niet, maar ook is het verzorgen van wilde vogels een specialisme en je kunt je afvragen of je het zieke dier er wel mee helpt. Bel voor een zieke vogel de dierenambulance, zij brengen ook zieke merels of andere lijsterachtigen naar het vogelasiel in Naarden. Zij zijn geïnstrueerd over het virus en kunnen de eerste symptomen herkennen. Want echt een diagnose stellen is bij dit Usutu-virus moeilijk.”
Volgens Eggenhuizen is het onderzoeken van een zieke vogel en daarmee de verspreiding van het virus bijhouden ‘buitengewoon interessant’. “Onderzoek leert ons veel over hoe ziektebrengers zich kunnen verspreiden en hoe zoönosen (infectieziekten van dieren die besmettelijk zijn voor de mens, red.) zich manifesteren. Er is een heel kleine kans dat dit virus een gezondheidsrisico vormt voor de mens. Maar de verwachting is dat de ziekte zal uitdoven. Het virus wordt overgebracht door muggen en het wordt nu kouder en natter, waardoor er ook minder muggen zijn. De kans op verspreiding wordt dan ook klein.”
Overigens is Usutu niet alleen bij merels maar ook bij huismussen en andere lijsterachtigen gevonden.
De vondst van een dode vogel kan gemeld worden bij Sovon Vogelonderzoek Nederland via sovon.nl/dodevogels of op de website van DWHC, www.dwhc.nl/meldingsformulier.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto