Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Meer hulp voor mantelzorgers met Expertisecentrum mantelzorg

Algemeen

STAD CENTRUM – Sinds vorige week woensdag heeft Almere een Expertisecentrum mantelzorg. Wethouder René Peeters opende het officieel tijdens een mantelzorgdebat in de raadszaal van het stadhuis. Met het Expertisecentrum mantelzorg van de Vrijwilligers en Mantelzorgcentrale Almere (VMCA) worden mantelzorgers ondersteund maar ook wordt hun kennis en expertise overgedragen op zorginstellingen, wijkteams, gemeente en andere collega-organisaties.


In Almere wonen 13.000 mantelzorgers. Het aantal dat een beroep heeft gedaan op de VMCA is in de afgelopen tien jaar vijf maal zo groot geworden. De VMCA verwacht dat deze groei in de komende jaren zal doorzetten en wil in de toekomst alle mantelzorgers in Almere de goede ondersteuning en hulp blijven bieden.
Na de officiële opening op 7 september ging het jaarlijkse mantelzorgdebat van start. Mantelzorgers, beroepskrachten van diverse organisaties en raadsleden gingen onder deskundige leiding van dagvoorzitter Jan de Hoop met elkaar in discussie over diverse stellingen die betrekking hadden op mantelzorg. Twee jonge mantelzorgers van 12 jaar, Emma en Angelina, vertelden openhartig hun verhaal over hun zorgtaken voor hun ouders. Dit maakte op alle aanwezigen duidelijk veel indruk.

Praat over je situatie

‘Zorg dat je er als mantelzorger niet alleen voor staat’, was de rode draad van het debat. Tips die naar voren kwamen waren: stop voldoende energie in het opbouwen van je sociale netwerk, vraag hulp heb geen valse schaamte, praat met mensen in je omgeving over je situatie als mantelzorger. Dat lucht op en zorgt dat je omgeving je beter begrijpt.
Naast deze tips was een belangrijke boodschap dat instanties, organisaties, revalidatie instellingen en zorginstellingen op de hoogte dienen te zijn van mantelzorg zodat zij hun behoeftes herkennen en hen kunnen helpen.
Meer informatie over het Expertisecentrum mantelzorg of mantelzorger bij de VMCA worden? Kijk op vmca.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto