Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Havenaren kunnen weer naar Corrosia

Algemeen

HAVEN CENTRUM – Corrosia aan de Markt in Almere Haven is afgelopen weekend heropend. Twee jaar duurde de verbouwing van het gebouw naar een ontwerp uit 1979 van Rob Blom van Assendelft, een jaar langer dan gepland, maar nu hebben dan eindelijk alle ‘bewoners’ een plek gevonden. Corrosia Theater, Expo & Film, de nieuwe bibliotheek, De Schoor Welzijnswerk Almere, het gebiedskantoor Almere Haven en het Triade Café.


Met een ferme druk op de rode knop waarmee rookkanonnen gingen blazen en de kleurrijke buitenverlichting aan ging, opende burgemeester Franc Weerwind zaterdagavond het gebouw officieel. Daarvoor sprak hij, zonder microfoon, de bezoekers toe: “Almere Haven heeft weer de plek voor kunst en cultuur, een hapje en een drankje, ontmoetingsplek en wellicht een dansje, die het verdient. Een nieuwe landmark voor Almere Haven en de hele stad.”
De gevel en de binnenkant van gebouw Corrosia zijn opnieuw ontworpen door Rik Lagerwaard Architecten, de inrichting door TenBrasWestinga. Het is een van de eerste gebouwen in Almere dat niet gesloopt wordt, maar gerestaureerd. “Een nouveauté in New Town Almere.”
In december 2012 heeft architect Rik Lagerwaard de opdracht tot herontwikkeling van het gebouw Corrosia gekregen. Weerwind: “De plint is strakker en opener, waardoor het gebouw opnieuw de oorspronkelijk bedoelde open uitstraling heeft gekregen. En dat niet alleen: de organisaties die hier huizen bewijzen dat kleinschalig, informeel, veilig en creatief nog steeds de boventoon voeren.”
Kunst en sociale ontmoeting moet meer in elkaar overlopen, zo sprak de burgemeester. “Kunst verrast, gooit kaders en denkpatronen in de war, stimuleert de sensitiviteit voor ‘het andere’, ‘de ander’ en het niet-alledaagse, en is daarmee een prikkel voor sociale cohesie.”

Openingsweekend


Corrosia Theater, Expo & Film organiseerde samen met alle partijen die in het pand gehuisvest zijn een openingsweekend. Vrijdagavond ging de openingsvoorstelling ‘Diplodocus Deks’ in première: een nieuwe bewerking van de Vlaamse bestsellerauteur Tom Lanoye. Zes professionele acteurs spelen in deze Corrosia-productie samen met drie lokale Almeerse acteurs, die werden geworven via openbare audities. Diplodocus Deks is nog te zien in Lelystad, Kraggenburg en Nagele.
Zaterdagmiddag opende wethouder Tjeerd Herrema de expositie ‘(Re)Thinking Space’ in de nieuwe exporuimte. Dit toont werk van kunstenaars die bezig zijn met de vraag hoe een ruimte onze manier van denken beïnvloedt. Deze expositie is van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur gratis te zien.
De Hard Bitten And The Others-soundmachine verzorgde het hele weekend de muziek. Voorafgaand aan de officiële opening trad het vijfkoppig zangcollectief Jacks and Daisies op en was er een optreden van jazz-zangeres Kim Hoorweg.
Zaterdagavond was de voorstelling ‘Kunst’, van Nederlandse theatergroep Dood Paard en de Belgische theatergroep Stan, te zien. Deze komedie met drie mannen in de hoofdrol, gaat over de prijs van kunst.

Verder in februari

Vanaf deze week gaat de reguliere programmering van Corrosia Theater, Expo & Film van start met topgezelschappen uit Nederland en Vlaanderen. Woensdag 17 februari trapt Abattoir Fermé af met hun voorstelling ‘Grey Gardens’. Vrijdag 19 februari neemt TG Rast de zaal over met ‘George en Eran lossen wereldvrede op. Deel II’. Zaterdag 20 februari vindt de bijzondere muziekvoorstelling ‘Thijs Borsten daagt uit’ plaats waarin hij de rauwe bluesy singer-songwriter Frédérique Spigt en de Nederlands-Koerdische zangeres en actrice Meral Polat uitdaagt voor een swingende avond. Maandag 22 februari organiseert eindig laagland de eerste literaire avond in Corrosia, met dit keer schrijver Tim Krabbé als gast.

Kijk voor het hele programma en kaartverkoop op www.corrosia.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto