Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Weerwatereiland Utopia krijgt eetbaar bos

Algemeen

ALMERE – Terwijl het Masterplan voor de Floriade in Almere nog goedgekeurd moet worden, gaan de voorbereidingen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 gewoon door. Onder andere door de Urban Greeners, jonge ondernemers die zich richten op groene innovaties op het toekomstige Floriadeterrein. Eén van de initiatieven is het Weerwoud, een voedselbos op het eiland Utopia in het Weerwater.


Rens Spanjaard zit achter het ‘Weerwoud’. Van water, naar land, naar water en ‘weer woud’, het bos heeft een toepasselijke naam gekregen. “Het voedselbos is een zelfvoorzienend bos dat huisvesting biedt voor mens en dier. Alles is er eetbaar en het heeft een hoge biodiversiteit.”
Het voedselbos is drie hectare en zal bestaan uit drie delen: tuinbouw, stadspark en een particuliere tuin. Rens: “Het tuinbouwdeel is een model dat meer voedsel oplevert per hectare dan de reguliere land- en tuinbouw. Ook is het gemakkelijk oogstbaar. Je laat als het ware het biologische systeem voor je werken. Van wat er al staat snoeien we een deel, kappen we een deel en we zullen een aantal bestaande bomen insnijden waardoor de bast dood gaat, maar de boom blijft staan. Dood hout is de opbouw voor organisch materiaal en levert voedingsstoffen. Daar komen insecten in, die voedsel zijn voor vogels. Je nodigt veel dieren uit om de juiste balans te houden. Zo doe je aan biologische pestbestrijding. Dat is de voedselbos-gedachte: je laat het bodemleven het werk doen.”
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het ‘voedselbosprincipe’ losgelaten wordt op stadsparken. “Zo zorg je ervoor dat stad en land in verhouding zijn.”

Tuin van Eden

Eind maart is een start gemaakt met de eerste aanplant van nieuwe soorten. Er zijn zestig soorten geplant, variërend van struikjes als wilde citroen, ‘klimmers’ als de schijnaugurk, honingbes, magnolia, olijfwilg, mispel, kornoelje en bomen als de zwarte en witte walnoot, hazelaars en fladderiepen. “We hebben Nijmegen als voorbeeld, waar een halve hectare grond in zes jaar tijd zo’n beetje getransformeerd is tot Tuin van Eden, met 210 eetbare soorten. Maar het Weerwoud is uniek omdat het het eerste project in Nederland is waar een eetbaar bos wordt aangelegd in een bestaand bos.”
www.urbangreeners.com

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto