Afbeelding
Almere DEZE WEEK

PVV: ‘Ruim 7 ton uitgekeerd aan wachtgeld, daar schrik ik van’

Algemeen

ALMERE – Ruim 700.000 euro is er tot nu toe in totaal aan wachtgeld uitgekeerd aan de oud-wethouders Berdien Steunenberg, Martine Visser, Ineke Smidt, Ben Scholten, Adri Duivesteijn, Ed Anker en Johanna Haanstra. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de PVV.


“Er is aan deze oud-wethouders ruim zeven ton uitgekeerd aan wachtgeld. Daar schrik ik van”, zegt PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk. “De inkomsten van de oud-wethouders worden nog wel in mindering gebracht op het wachtgeld. Met de antwoorden hebben we duidelijk voor ogen hoeveel geld die wachtgeldregeling kost, maar ik zou nog wel willen weten hoeveel er precies aan welke wethouder uitgekeerd is.” De gemeente geeft die informatie vanwege ‘bescherming van de persoonlijke levenssfeer van ex-bestuurders’, niet prijs.
Neveninkomsten moeten volgens de wet uiterlijk 1 april van elk jaar openbaar gemaakt worden.
Het stoort Van Dijk met name dat dit zo laat gedaan is. “Ze zijn wettelijk verplicht om de raad deze informatie te geven. Het is de tweede keer dat ik hier om vraag, in 2012 heb ik eerder vragen gesteld over wachtgelden en ik hoop echt dat dit de laatste keer is.” De bekendgemaakte cijfers kunnen een aanleiding zijn om besproken te worden in de gemeenteraad.

Tijd

Daarnaast is niet bekend hoeveel tijd de huidige bestuurders kwijt zijn aan nevenfuncties. ‘Geen van onze portefeuillehouders heeft nevenfuncties die knellen met de uitvoering van de hoofdfunctie burgemeester of wethouder’, zo luidt het antwoord van het college. Van Dijk: “Maar burgemeester Jorritsma is veel tijd kwijt aan nevenfuncties, dat is regelmatig onderwerp van gesprek in de raad. Dat ze zeggen dat dat niet zo is, is te kort door de bocht.”
Voor de PVV is dat dan ook een aanleiding voor het stellen van vervolgvragen. “We zullen een motie indienen waar we vragen om de tijd die nevenfuncties kosten, bij te houden. Zo kunnen we als raad controleren of een portefeuillehouder niet ten onder gaat aan nevenfuncties. We hebben sinds het vorige college nu toch één wethouder minder.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto