Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag rustig verlopen

Algemeen

ALMERE - De Dodenherdenking op de Markt in Haven en de Kinderherdenking bij de ent van de Anne-Frankboom in het Bos der Onverzettelijken op 4 mei, zijn rustig verlopen. Het Bevrijdingsfestival in Stad, zondag 5 mei, trok volgens de organisatie Bevrijdingsfestival Flevoland zo’n 100.000 mensen.


Zaterdag 4 mei werden bezoekers ontvangen in kerkgebouw de Goede Rede in Haven, vanwaar een stille tocht naar de Markt gelopen werd. Tijdens de plechtigheid sprak burgemeester Jorritsma, werden er gedichten voorgelezen door drie Almeerders en zong de Almeerder Nick Teunissen zijn lied ‘de Koffer’, onder begeleiding van Alwin Kluit, harmonie Sint Hubertus en het koor Multiple Voices. Na de herdenking was er een samenkomst in de Roestbak waar het Comité 4/5 mei Almere had geregeld dat de film ‘Het dagboek van Anne Frank’ werd vertoond.
Stichting Bos der Onverzettelijken en Jeugdland Stad van Stichting de Schoor organiseerden bij Jeugdland Stad een herdenkingsbijeenkomst speciaal voor kinderen. Vanaf het gebouw van Jeugdland Stad liep een optocht naar de ent van de Anne Frank-boom op het herdenkingsveld waar jongeren vertelden waarom er op 4 mei twee minuten stilte wordt gehouden. Ook lazen ze gedichten voor. Om 20.00 uur was er twee minuten stilte.

Bevrijdingsdag

Festivalcoördinator Barry Bouquet: “Het was erg geslaagd. De sfeer was goed. Overdag was het heel druk op de Esplanade, in de avond stroomde ook de Grote Markt vol waar ook veel Ajax-fans naartoe kwamen. We denken dat we in totaal ongeveer evenveel bezoekers hebben getrokken als vorig jaar, zo’n 100.000.”
Het thema van dit jaar was ‘Vrijheid spreek je af’. Op de Esplanade en de Grote Markt stonden 5 mei podia waar de hele dag door optredens te zien waren. Op het hoofdpodium op de Grote Markt onder andere Waylon en ‘Ambassadeur van de Vrijheid’ Miss Montreal, die per helikopter door Nederland vloog om op zoveel mogelijk Bevrijdingsfestivals op te treden.
Op het Sena Talent Stage op de Grote Markt was jong muziektalent uit Flevoland te zien, waaronder The Benefiet Thieves en Only Seven Left.
Het campagneteam ‘Voor Almere, tegen vandalisme’ presenteerde zich die dag. Met een speciaal jongeren campagneteam moet voorkomen worden dat jongeren spullen van anderen vernielen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto