Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Leerlingen Het Avontuur aan de slag met duurzaamheid

Algemeen

STRIPHELDENBUURT - Op de Dag van de Duurzaamheid, afgelopen vrijdag, bezocht Mr. Finney openbare basisschool Het Avontuur aan het Catootjepad. Mr. Finney is de hoofdpersoon in de kinderboeken van prinses Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma, die gaan over een duurzame leefomgeving.


Op diverse scholen werd die dag voorgelezen uit het boek ‘Mr. Finney en de andere kant van het water’. Mr. Finney probeert er achter te komen wat hij kan doen om zijn leefomgeving duurzaam te maken. Mr. Finney zet de kinderen aan het denken over wat ze zelf thuis en op school kunnen doen. Op Het Avontuur werd die dag ook een voorstelling opgevoerd met veel muziek voor tweehonderd kinderen. Hierdoor kregen de kinderen een beeld van het thema duurzaamheid.
Elisabeth, leerkracht van groep 4 van Het Avontuur, begeleidde het duurzaamheidsproject op de school. “Vlak voor de zomer zijn we beginnen met het lezen van Mr. Finney. Vlak voor de herfstvakantie kwam het idee om niet alleen over duurzaamheid te lezen, maar ook een musical te maken van het boek. We werkten hierbij samen met mensen die de voorstelling gemaakt hebben.” Annelies van der Paauw, secretaris van de Stichting Duurzame Wijken en musicus, heeft met toestemming van de Mr. Finneyfoundation de muziek en de teksten geschreven. Met een zanggroep en een pianotrio heeft zij op verzoek van basisschool Het Avontuur dit ingestudeerd. In de musical las Willem Nijholt in een filmpje een stukje voor uit het boek. Al meerdere scholen hebben hiervoor belangstelling getoond.

Lastig onderwerp
Het thema duurzaamheid bleek een moeilijk onderwerp voor de kinderen uit groep 3 en 4. Elisabeth: “We spraken er over, maar kinderen begrepen het toch niet zo goed. ‘Komt er dan meer water?’ vroegen ze. Dus we probeerden op hun niveau hier iets mee te doen. En dat was door liedjes en muziek te maken. De kinderen vonden het vooral heel interessant dat een prinses het boek gemaakt heeft.”
Jan-Nico Appelman, gedeputeerde duurzaamheid van de provincie Flevoland, las op deze dag voor uit hetzelfde boek op basisschool de Lispeltuut in Lelystad. “Flevoland is nu al de meest duurzame provincie van Nederland. Die positie willen we graag behouden en verder versterken. Jong geleerd is daarbij oud gedaan.”

IN KADER
Routekaart Duurzame Wijk
In de Sieradenbuurt hebben bewoners het initiatief genomen om er in de komende jaren een duurzame wijk van te maken. Natuur- en Milieufederatie Flevoland en Stichting Duurzame Wijken werken samen aan het project ‘Routekaart Duurzame Wijk’. In dit project wordt onderzocht welke stappen genomen moeten worden om een bestaande wijk te verduurzamen. Het betrekken van scholen en het faciliteren van bewonersinitiatieven zijn daar een onderdeel van.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto