Architect Jan Benthem vertelt over eerste het woonhuis dat hij ontwierp: Hard Glas in Almere. (Foto: aangeleverd)
Architect Jan Benthem vertelt over eerste het woonhuis dat hij ontwierp: Hard Glas in Almere. (Foto: aangeleverd)

Kunstlinie lanceert Architectuurcafé

Algemeen

Kunstlinie lanceert Architectuurcafé

ALMERE - Kunstlinie lanceert elke eerste donderdag van de maand het Architectuurcafé. Tijdens de eerste editie op donderdag 2 september is architect Jan Benthem te gast. Hij vertelt over het eerste woonhuis dat hij ontwierp: Hard Glas in Almere.

Jan Benthem is tegenwoordig een gevierd architect. Met zijn kompaan Mels Crouwel richtte hij in 1979 Benthem Crouwel Architects op en sindsdien zijn zij samen verantwoordelijk voor onder meer de nieuwbouw van Schiphol in de jaren negentig, de modernisering van het Anne Frank Huis en het nieuwe Centraal Station in Rotterdam. Wat misschien niet veel mensen weten is dat zijn carrière begon in Almere. 

Hard glas

Voor de experimentele woonwijk De Fantasie ontwierp en bouwde Benthem het woonhuis Hard Glas. Toen dat in 1982 klaar was, ging hij er zelf wonen met zijn gezin. Benthem: “Het idee was dat het huis na vijf jaar weer gedemonteerd moest kunnen worden. Dat gegeven was leidend: de materialen moesten niet te zwaar zijn. De hele pui van de woonkamer is van dik glas, vandaar de naam. Ik woonde in die tijd met mijn vrouw en een jong kind in de Bijlmer, in een krap appartement. We zijn er uiteindelijk gaan wonen en 25 jaar gebleven.”

Terug naar toen

Voorafgaand aan het Architectuurcafé op 2 septemberbezoeken Jan Benthem en journalist/moderator Elisabeth van den Hoogen het huis Hard Glas. Samen met de nieuwe bewoners, kunstenaarsduo Fransje Killaars en Roy Villevoye, ontdekken zij in hoeverre het oorspronkelijke ontwerp van de architect er nog is. Hoe is het om terug te keren in een eerder ontwerp? De reportage hierover wordt vertoond tijdens het Architectuurcafé met aanvullende uitleg. Er is ook volop ruimte voor vragen uit het publiek.

De eerste editie van het Architectuurcafé op donderdag 2 september is gratis bij te wonen, zowel live als online. Plekken zijn te reserveren via kunstlinie.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto