De rol van de mantelzorger is belangrijk in Almere (Archieffoto: Shutterstock)
De rol van de mantelzorger is belangrijk in Almere (Archieffoto: Shutterstock) Almere DEZE WEEK

Pre-mantelzorgwoningen: ‘geen enkele reden om dit niet te willen’

Algemeen

ALMERE – Wethouder Froukje de Jonge (CDA) is enthousiast over het idee van D66 om in Almere pre-mantelzorgwoningen te realiseren. Wie voorziet dat binnen een termijn van tien jaar mantelzorg nodig zal zijn voor een familielid of vriend, kan op dezelfde behandeling rekenen die ‘gewone’ mantelzorgers krijgen.

Door Marcel Beijer

Mantelzorgers nemen vrijwillig de zorg op zich voor mensen die hulpbehoevend zijn, bijvoorbeeld vanwege dementie, of (lichamelijke) beperking. Zij kunnen diegene in huis nemen en met een ‘medische verklaring van mantelzorg’ aanspraak maken op bepaalde regelingen. D66-raadslid Michaël Busby is van mening dat deze regelingen ook zouden moeten gelden voor mensen die nog geen mantelzorg verlenen, maar weten dat dit op termijn wel gaat gebeuren. “Er komt een hoop bij kijken wanneer je mantelzorg gaat verlenen. We willen daarom dat je voor een periode van tien jaar zonder de medische verklaring van mantelzorg al de huisvesting kan realiseren en pre-mantelzorg kan gaan verlenen omdat je voorziet dat de zorgbehoefte binnen deze termijn er aan zit te komen.” 

Positief

Een groot deel van de gemeenteraad reageerde positief op het idee van D66, en ook CDA-wethouder Froukje de Jonge is enthousiast. “Het is mooi als mensen voor elkaar willen zorgen. Wij willen dit graag mogelijk maken. Het past ook goed bij mijn inzet voor Wonen en Zorg met onder andere ‘Thuis in de Wijk’ (mensen die vanuit zorgverlening zelfstandig gaan wonen). Ook zien wij bij de pilot ‘Bouwen in de Buurt’ in Kruidenwijk dat veel mensen die daarbij iets willen bouwen dat doen met het oog op (toekomstige) mantelzorg.”Busby heeft zijn licht opgestoken bij andere gemeenten. “Almere zou in de positieve zin echt voor de troepen uit lopen als dit beleid wordt ingevoerd. Pre-mantelzorgwoningen zie je op dit moment alleen in kleine dorpsgemeenten. In grote steden wordt het nog niet toegepast. Wat er jammer is want de wetgeving laat het al een tijdje toe.”

Misbruik

Vreest de wethouder niet dat mensen misbruik zullen maken van deze optie? De Jonge: “Het is een nieuw plan. Veel moeten we nog gaan uitwerken. Iemand kan bijvoorbeeld ook komen te overlijden voordat de zorg verleend wordt. De essentie is dat we dit graag willen. In Almere zijn het afgelopen anderhalf jaar elf aanvragen binnen gekomen voor pre-mantelzorg woningen terwijl hier nog geen beleid voor was. Wij verwachten dat met dit voorstel het aantal mantelzorgers zal toenemen. Dat is positief. Er is geen enkele reden om dit niet te willen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto