Serene rust in een van de kattenkamers. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Serene rust in een van de kattenkamers. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Stichting Dierenthuis biedt kansarme asieldieren al 20 jaar een blijvend thuis

Algemeen

DE VAART – Stichting Dierenthuis biedt al 20 jaar opvang aan kansarme honden, katten en paarden die niet meer in de maatschappij passen. Bijvoorbeeld omdat ze ziek of gehandicapt zijn, of een gedragsstoornis hebben. De stichting is in 2001 opgericht door Steven en Alice van Duijn en verhuisde in 2012 vanuit Noord-Brabant naar de Groene Kadeweg in Almere Buiten. Almere DEZE WEEK nam er een kijkje.

Ruim 35 vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor Dierenthuis. Een van hen is Rik Hendrikse, die mij rondleidt over het over het 35.000 m2 grote terrein  terrein. “Deze dieren hebben echt allemaal een schrijnend verhaal”, vertelt hij. “Neem bijvoorbeeld Nele, een hondje dat vanuit een opvang in Griekenland bij ons is gekomen. Door een kogel in haar wervelkolom is haar achterlijf verlamd. Inmiddels zijn haar verlamde en beschadigde achterpoten geamputeerd. Ze kan zich nu vrijer bewegen en redt zich prima.” 

Rolstoelbrigade

Met kleurrijke kunst aan de muren, fleurige kussens en veel planten is een huiselijke sfeer gecreëerd. De dieren zitten niet in hokken, maar kunnen vrij rondlopen in de groepsverblijven. Deze hebben allemaal een omheind buitenterrein, dat weer toegang geeft tot een groot speelveld met zwemvijver. We gaan naar buiten met een groep honden. Een aantal van hen mist ledematen, maar met speciale rolstoeltjes kunnen ze prima uit de voeten. Vrolijk rennen ze samen met de andere honden het veld over. “We noemen ze onze rolstoelbrigade”, lacht Rik.


(Foto: Almere DEZE WEEK)  

In een van de kattenkamers is vrijwilligster Angelique aan het werk. “Ik doe dit al 20 jaar”, vertelt zij. “Het is echt een roeping en ik hoop het nog lang te kunnen doen.” Er heerst een serene rust en de grote bedden liggen vol katten die onverstoorbaar liggen te dutten. Angelique kent ze allemaal bij naam. “Veel van deze dieren zijn besmet met het kattenaidsvirus en kunnen daarom niet meer herplaatst worden. Maar hier hebben ze een fijn thuis.”

Dierenkliniek

Oprichters Steven en Alice wonen tussen de dieren in de opvang, zodat er dag en nacht zorg aanwezig is. In het pand is verder een ontvangstruimte, een keuken voor de diervoeding, een wasruimte en een volledig uitgeruste dierenkliniek. Naast de honden- en kattenverblijven is er buiten ook een groot paardenverblijf.

“We krijgen aanvragen vanuit dierenasiels en -opvangorganisaties uit de hele wereld”, zegt Rik. “Herplaatsen doen wij niet. Ze blijven hier de rest van hun leven en als ze uiteindelijk komen te overlijden, wordt hun as uitgestrooid over het uitstrooiveld op ons terrein.”

Dier adopteren

Dierenthuis is voor inkomsten volledig afhankelijk van donateurs. Wie de stichting wil steunen kan donateur worden of een dier adopteren via www.dierenthuis.nl. In de weekenden worden bezoekersmiddagen georganiseerd. Aanmelden hiervoor kan ook via de site.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto