(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock) Dmitry Berkut

Plan voor gezond oud worden: Almere vergrijst snel

Algemeen

ALMERE – De raad lijkt in te stemmen met het plan van het college om ervoor te zorgen dat Almeerders op leeftijd goed en gezond oud kunnen worden. Dit bleek op de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Door Robert Mienstra

‘We streven naar een Almere waarin je goed oud kunt worden; ook als je kwetsbaar bent of wordt. We houden rekening met de stijging van de leeftijd waardoor meer kwetsbaarheid ontstaat. Dat is onontkoombaar en hoort bij het ouder worden’, schrijft de gemeente in het stuk. ‘De vergrijzing neemt in 2040 toe met 4,1% gemiddeld per jaar (mensen boven de 65 jaar). Daarmee stijgt het aantal 65-plussers in Almere sneller dan in de rest van Nederland, waar de toename van 65-plussers gemiddeld 1,4% per jaar is. Daarnaast krijgen we in Almere te maken met dubbele vergrijzing, omdat de gemiddelde leeftijd van mensen steeds hoger komt te liggen. Dat betekent dat binnen de groep 65-plussers het deel 80-plussers toeneemt.’

Thema’s

In het plan heeft de gemeente meerdere thema’s opgenomen zoals Zorg en ondersteuning dichtbij, Ontmoeten en actief in de buurt, Veilig in en om het huis, Goed wonen, Makkelijk mobiel, Aandacht voor mantelzorgers, en Eenzaamheid.
Welke acties de gemeente daartoe gaat ondernemen is nog niet bekend. Dat was ook de kritiek van Aya Selman (PvdA): “Wij missen wel de uitvoering.” Ook Ton van den Berg (SP) vond dat de daadkracht in het stuk ontbrak.
Meke Smeulders (D66) vroeg aandacht voor de eenzaamheid onder ouderen. “47 procent van de ouderen geeft aan eenzaam te zijn. Daar worden ze ziek van. Er moet aan preventie worden gedaan.”

Te weinig tijd

Al met al konden de partijen zich wel vinden in de richting die het college aangeeft in de plannen. Op de concrete uitwerking wordt nog gewacht.
Zoals gebruikelijk was voor het onderwerp te weinig tijd om het af te ronden. Volgende week wordt er verder vergaderd.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto