Er is veel te doen om datacenters (Foto: Adobe Stock)
Er is veel te doen om datacenters (Foto: Adobe Stock) sdecoret

Datacenter Stichtsekant komt er niet

Algemeen

Gebrek aan klantvraag

Datacenter Stichtsekant komt er niet 

STICHTSEKANT – Het datacenter dat zich wilde vestigen op bedrijventerrein Stichtsekant komt er niet. Er is te weinig klantvraag. Wel zijn er onderhandelingen gaande voor een datacenter op Sallandsekant. Voor een datacenter-cluster (HUB) bij Oosterwold wordt geadviseerd een pas op de plaats te maken.

Dat laat het college weten in brief aan de gemeenteraadsleden. ‘De reden is dat er onvoldoende klantvraag verwacht wordt’, aldus het college. De gemeenteraad ging in april akkoord met de komst van het datacenter waarvan het college zei dat het relatief milieuvriendelijk zou worden, onder meer door waterkoeling. Ook zouden andere bedrijven op Stichtsekant gebruik kunnen maken van zonne-energie. ‘Deze mogelijkheid valt nu helaas weg en biedt dus geen uitweg uit de huidige impasse voor de teruglevering van zonne-energie op Stichtsekant’, aldus het college. 

Oosterwold

Het college laat ook weten dat het bureau Berenschot onderzoek heeft gedaan naar de komst van een HUB (cluster van datacentra) op het grondgebied van Oosterwold. Daarin wordt geconcludeerd dat de ontwikkeling niet passend is binnen de ontwikkelregels en programmering van Oosterwold. De gemeente is volgens Berenschot niet de eerst aangewezen instantie om het plan te gaan ontwikkelen, maar dat vervolgproces vraagt eerder om regie van provincie en rijk. ‘Het advies is om in deze ontwikkeling een pas op de plaats te maken.’

Sallandsekant

Het college schrijft inmiddels wel een intentieovereenkomst te hebben gesloten met een Nederlands ICT bedrijf om de mogelijkheden van vestiging aan de Rondebeltweg op Sallandsekant te onderzoeken. ‘De vestiging betreft een hoofdkantoorfunctie, een (ICT) opleidingscentrum, een broedplaats voor ICT start-ups en een aantal datacentervloeren die ingezet worden voor eigen gebruik en voor diverse klanten.’ Er zouden 300 arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn. Er wordt gestreefd naar duurzaam gebruik, waarbij onderzocht wordt of het haalbaar is om restwarmte terug te leveren naar de wijk Nobelhorst.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto