(Beeld: aangeleverd)
(Beeld: aangeleverd)

Gebrek aan openbare toiletten weerhoudt mensen de deur uit te gaan

Algemeen

FLEVOLAND - Gemeente Zeewolde is de meest toiletvriendelijke gemeente van Flevoland, gevolgd door de gemeente Noordoostpolder en Lelystad. Almere zit met een vierde plek in de middenmoot. Urk is de minst toiletvriendelijke gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van HogeNood, beheerder van de grootste database van toegankelijke toiletten in Nederland. In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) stellen zij jaarlijks de landelijke ranglijst van toiletvriendelijkste gemeente van Nederland vast. 

“Uit onderzoek in opdracht van de Toiletalliantie blijkt dat een gebrek aan openbare toiletten één op de vijf mensen soms tot regelmatig thuishoudt. Onder vrouwen is dit maar liefst één op de drie. Ook geeft één op de drie mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op de levenskwaliteit,” aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. “Dit maakt het een maatschappelijk probleem.” 

Naast de mentale gevolgen van een sociaal isolement, zijn ook lichamelijke klachten ten gevolgen van het toilet tekort niet ongewoon. “Het op tijd naar een toilet kunnen is enorm belangrijk voor de gezondheid’, aldus Paul van Houten, specialist Ouderengeneeskunde tijdens een presentatie op het jaarlijkse Toiletsymposium. Het veelvuldig en langdurig ophouden van urine en ontlasting ‘geeft aanleiding tot urineweginfectie en is een belangrijke oorzaak van obstipatie en incontinentie.”

Aantal inwoners per openbaar toilet

Om een duidelijk beeld te geven van de ernst van het probleem heeft HogeNood onderzoek gedaan naar de hoeveelheid personen die binnen de gemeente één openbaar of opengesteld toilet moeten delen.  “Gedurende een lockdown zijn winkels gesloten en moeten iedereen het doen met het handjevol openbare toiletten die overblijven. Dit weerhoudt nog meer mensen ervan de deur uit te gaan, terwijl die beweging en frisse lucht juist nu zo belangrijk is.” In provincie Flevoland delen ruim 4.245 inwoners één toilet. Zeewolde is met 1760 inwoners per toilet de toiletvriendelijkste gemeente in Flevoland en staat landelijk op plek 88. Almere staat met 3520 inwoners per openbaar toilet op een vierde plek in Flevoland en landelijk op plek 196. 

VN-verdrag

“Doel van het VN-Verdrag is dat iedereen ongeacht handicap of chronische aandoening kan deelnemen aan de samenleving, dus ook als de handicap of aandoening incontinentie tot gevolg heeft”, stel CSN-voorzitter, uroloog Prof. Ruud Bosch. “Gemeenten zijn medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het VN-Verdrag. Gemeenteraden kunnen een zet in de goede richting geven.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto