De diagonaal van politiebureau naar het Stadshuisplein. (Foto: aangeleverd)
De diagonaal van politiebureau naar het Stadshuisplein. (Foto: aangeleverd) Dijk - Bredow M van (Melissa)

Diagonaal splitst toekomst De Voetnoot

Algemeen

STAD CENTRUM – Er ligt een plan voor een diagonaal pad dat grofweg van het politiebureau naar het Stadhuisplein loopt en daarmee gebouw De Voetnoot in tweeën zou splitsen. Het gebouw zou behouden kunnen blijven, maar eventueel ook gesloopt. De huurders, creatieve bedrijven maar ook Café op 2, lijkt dat niet zoveel uit te maken: als de creatieve broedplaats maar voor het stadscentrum behouden blijft.

Door Marcel Beijer

Dat bleek donderdag toen de huurders van De Voetnoot de mogelijke plannen kregen voorgelegd over de Oostkavels, grofweg het gebied tussen het Weerwater en de spoorlijn. Alleen het politiebureau is op dat terrein een blijvend pand. Om dat aan het centrum ‘vast te plakken’ moet er een goede verbinding zijn. De diagonale straat zou dat kunnen zijn. Twee jaar geleden kwamen de huurders fel in verzet toen de gemeente op de plek van De Voetnoot het hoofdgebouw van Windesheim wilde neerzetten. Die plannen werden later afgeblazen. “Toen werden we door de plannen overvallen”, legden de huurders donderdag tijdens de bijeenkomst uit. Nu lijkt er minder verzet. 

Dichte doos

Probleem met het pand is dat de Voetnoot een ‘dichte doos’ is: het is erg naar binnen gericht. Eigenlijk is alleen Café op 2 op de buitenwereld gericht. Aanpassing van het gebouw is mogelijk, maar tegelijk een heel dure optie, zo werd aangegeven. Maar nieuwbouw is ook een optie. Wel moet Café op 2 een plek behouden in het nieuwe, dan wel verbouwde pand. Daar is iedereen het over eens.

Diagonaal

Of er werkelijk een diagonale straat komt, en De Voetnoot verbouwd of gesloopt wordt, is uiteindelijk aan de gemeenteraad. Nu de huurders in de plannen worden meegenomen bleek sloop niet meer zo heel gevoelig te liggen. Het gaat er ze voornamelijk om dat er een creatieve broedplaats in het centrum behouden blijft. Kunst en cultuur trekt mensen naar het centrum, zeker als dat zichtbaar was. Dat is in de huidige Voetnoot dus niet het geval. 

Brandweerkazerne

Aan het eind van de bijeenkomst dropte de gemeente nog een compleet ander alternatief bij de huurders: wat nu de voormalige brandweerkazerne als creatieve broedplaats wordt ingericht? Het heeft een gigantische inhoud en heeft zelfs een sportzaal die makkelijk tot theater kan worden omgebouwd. Ook dat idee werd enthousiast ontvangen, al vonden sommigen dat te ver van het centrum liggen. Het college legt de plannen voor de Oostkavels in het eerste kwartaal van 2023 voor aan de gemeenteraad, die er dan over zal beslissen.

Uit de krant