Rajiv Karamat.(Foto: Hadewych Veys)
Rajiv Karamat.(Foto: Hadewych Veys)

Expeditie IBD: met darmziekte hoogste berg Oostenrijk beklimmen

Algemeen

ALMERE - Almeerder Rajiv Karamat (35) beklimt eind juni samen met dertien anderen, die net als hij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben, de Grossglockner (3798 meter), de hoogste berg van Oostenrijk. 

Deze berg beklimmen is al een flinke kluif voor mensen zonder deze chronische ziekten, die ook wel IBD (Inflammatory Bowel Disease) worden genoemd. Mét IBD is het een nog grotere uitdaging vanwege de onvoorspelbaarheid van IBD, en symptomen zoals vermoeidheid, diarree en buikpijn. Rajiv: “Ik wil mijn grenzen verleggen en iets doen wat ik nog nooit heb gedaan.”
Rajiv was meteen enthousiast toen hij een jaar geleden de oproep voor Expeditie IBD las in het magazine van patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL. Hij werd uit de ruim 80 aanmeldingen gekozen en traint inmiddels vier tot vijf keer in de week, waarvan hij minimaal twee keer op het basketbalveld staat bij basketbalvereniging Almere Pioneers.

Promoten van gezonde leefstijl 

“Het doel van de reis is het promoten van een gezonde leefstijl. Ik zit nu al lekkerder in mijn vel, dus ik ervaar de voordelen er inmiddels van. Weinig mensen weten dat ik Colitis Ulcerosa en een stoma heb. Met het meedoen met de expeditie wil ik laten zien dat we fysiek tot meer in staat zijn dan we denken. Met de juiste begeleiding en opbouw kan iedereen zijn grenzen opzoeken en verleggen. Dit kan gaan over het beklimmen van een berg, maar ook over een korte wandeling waar je een jaar geleden (nog) niet toe in staat was.”

Doelen bereiken

Maag-, Darm-, Leverarts Vincent de Jonge van het Albert Schweitzer ziekenhuis benaderde patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL vorig jaar met zijn idee om met een groep patiënten de Grossglockner te beklimmen. Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL, was meteen enthousiast en klimt net als De Jonge zelf ook mee. De MDL-arts organiseerde al vaker sportactiviteiten voor IBD’ers: “Mensen met IBD zijn gewoon mensen, die ondanks de ziekte hun doelen kunnen bereiken. We willen met deze expeditie laten zien dat ze de controle over hun leven terug kunnen nemen.”

Positief effect van bewegen

Uit onderzoek blijkt dat voldoende bewegen de kwaliteit van leven verhoogt. Ook heeft het een positief effect op stemming, zelfvertrouwen, slaap en energie. De deelnemers aan Expeditie IBD halen met hun beklimming geld op. Met het opgehaalde geld organiseert Crohn & Colitis NL drie leefstijlevents voor iedereen met IBD. Scherpenzeel: “We willen hiermee zoveel mogelijk mensen met IBD laten kennismaken met de voordelen van een gezonde leefstijl.” 

Steun expeditie IBD via https://crohn-colitis.digicollect.nl/crohn-colitis-nl-expeditie-ibd

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto