Onthulling van het slavernijmonument, gemaakt door kunstenaar Patrick Mezas. (Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)
Onthulling van het slavernijmonument, gemaakt door kunstenaar Patrick Mezas. (Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)

Slavernijmonument onthuld op Mandelaplein

Algemeen

STAD CENTRUM – Op het Mandelaplein is vrijdagavond een slavernijmonument onthuld door kunstenaar Patrick Mezas, wethouder Maaike Veeningen en leerlingen van het Poort Lyceum. Dat gebeurde tijdens de officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Caraïbische gebieden. Vandaag, zaterdag 1 juli, wordt de vrijheid gevierd tijdens Keti Koti op de Esplanade.

Bijzonder herdenkingsjaar

Almere is de zevende gemeente met een slavernijmonument. Het monument is er gekomen dankzij de inzet van Comité 30 juni -1 juli Flevoland, gesteund door de gemeente Almere. Het is een geschenk aan de stad en haar inwoners, ter gelegenheid van de start van het bijzondere herdenkingsjaar. Dit jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar dat dit feitelijk gebeurde. Burgemeester Hein van der Loo: “Ik hoop dat dit monument een plek wordt waar mensen naartoe komen. Voor een moment van besef en bezinning. Van bezieling ook, om slavernij als meest extreme vorm van discriminatie nooit meer te laten gebeuren.” 

Excuus

Burgemeester Van der Loo sloot zich in zijn speech aan bij de excuses afgelopen december van de Nederlandse Staat. Van der Loo: “Van mens tot alle mensen, tot alle nakomelingen van tot slaaf gemaakten zeg ik sorry. Dat excuus is niet om een boek dicht te slaan. We zetten geen punt, maar een komma. Ook in Almere. Het verhaal van Almere achter de komma is een verhaal van samen bouwen. Samen geschiedenis schrijven. Samen leven. Want mensen maken onze stad.” 

Symbool van kracht en hoop

Het bronzen monument, gemaakt door Almeerse kunstenaar Patrick Mezas, is drie meter hoog. Te zien is een tot slaaf gemaakte man die zijn vrijheid heeft gekregen. Volgens Mezas staat het beeld niet symbool voor slachtofferschap, maar straalt het juist kracht en hoop uit. “Het toont het hele verhaal. De man stapt over de verschillende verschrikkelijke taferelen van de slavernij heen, waaronder ook symbolen voor de welvaart die Nederland heeft verworven door de slavernij, en gaat richting een betere toekomst met zijn kind.” Op het kunstwerk komen verschillende QR-codes. Door die te scannen, krijgen bezoekers meer informatie over het slavernijverleden.  

Keti Koti met Prodo Waka

Na dit herdenkingsmoment wordt zaterdag 1 juli de vrijheid gevierd tijdens Keti Koti (letterlijk vertaald: de ketenen verbroken) op de Esplanade. Het programma start om 11.00 met de PRODO WAKA (pronkloop) met diverse culturen in traditionele klederdracht. Iedereen is vrij om hieraan deel te nemen. De stoet vertrekt vanaf de Esplanade en komt daar ook weer aan omstreeks 13.00 uur. Rond 14.00 uur start de nationale herdenking vanuit het Oosterpark in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem Alexander die ook een speech zal houden. In Almere kan vanaf een groot scherm de herdenking live worden gevolgd.

(Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)
(Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)
(Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto