Nergens in Nederland wordt zoveel huiselijk geweld geregistreerd als in Almere. (Foto: Adobe Stock)
Nergens in Nederland wordt zoveel huiselijk geweld geregistreerd als in Almere. (Foto: Adobe Stock) takasu - stock.adobe.com

Almere is hoofdstad van huiselijk geweld

Algemeen

ALMERE – Nergens in Nederland wordt zoveel huiselijk geweld geregistreerd als in Almere. Per 100.000 inwoners komen jaarlijks ruim 800 meldingen binnen. Afgezet tegen andere grote steden is dat zeer ruim hoger. In Rotterdam bijvoorbeeld komen nog geen 600 meldingen per 100.000 inwoners binnen. Terwijl die stad, na Almere, tweede op de lijst staat. Vooral Poort en Buiten zijn probleemgebieden.

Door Marcel Beijer

Wethouder Froukje de Jonge kent de cijfers die het CBS al eerder presenteerde. “Het is uiterst zorgelijk en het probleem is dat we eigenlijk niet weten hoe we dit tij kunnen keren. Geloof me: we doen er werkelijk alles aan om hier een vinger achter te krijgen en de cijfers omlaag te krijgen. Dat was zelfs één van mijn belangrijkste drijfveren om de politiek in te gaan.

Groot leed

Achter huiselijk geweld gaat altijd groot leed schuil. Wereldwijd komen meer mensen, vooral vrouwen en kinderen, om het leven door huiselijk geweld dan door alle oorlogen samen. En dan is het triest dat de cijfers van Almere dan zo ontzettend hoog zijn. Echt enorm veel hoger dan andere steden.”
De schade voor de vrouwen, kinderen en mannen is enorm wat welzijn en geluk betreft maar ook de kosten voor de samenleving rijzen de pan uit.

Treurig

Het stemt de wethouder treurig dat alle inspanningen die de gemeente neemt, geen effect lijken te sorteren. “Ik durf echt te beweren dat we goede zorg leveren, dat maakt de cijfers ook zo triest. Kijk, als de zorg slecht is, weet je dat het probleem op te lossen is en aan welke knoppen gedraaid moet worden om het tij te keren. Maar we doen er eigenlijk al alles aan, samen met zorginstellingen en politie, van wie we het overgrote deel van de meldingen krijgen.” De nuance is dat niet iedere regio op dezelfde manier registreert, in Almere kan dat sneller worden gedaan, maar dan nog zijn de cijfers verontrustend. 

Factoren

Wel zijn er factoren bekend die invloed hebben op huiselijk geweld: verslavingen, stress, financiële zorgen, eenoudergezinnen, armoede en (sociale) onzekerheid. De Jonge: “Het probleem speelt in meer nieuwbouwsteden. Samen met andere newtowns (zoals Zoetermeer en Purmerend, red) zijn we een samenwerkingsverband gestart naar overeenkomsten. Maar speelt dat dan in Almere zoveel meer dan in deze nieuwbouwsteden of andere grote steden? Eigenlijk weten we het gewoon niet.”

Onderzoek

Dat betekent niet dat De Jonge zich neerlegt bij de feiten. “We hebben in Poort het Oranjehuis waar vrouwen worden opgevangen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Maar ook daar merken we dat een groot aantal later weer terugvalt in dezelfde problemen. Ze keren ondanks goede zorg die geleverd wordt terug naar dezelfde man, of vinden een nieuwe man die hetzelfde gedrag vertoont. We stellen huisverboden in, en proberen eerder signalen op te vangen. We willen ons ook meer op de daders richten: vaak ontstaat mishandeling uit onmacht. Waar gaat het mis, hoe kunnen we dit gedrag voorkomen? Als het lukt om deze cirkel te doorbreken dan kan het met de juiste hulp en behandeling ook echt weer goed komen. Daarvoor moet het geweld wel echt stoppen.”

CBS

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in 2022 ongeveer 1,3 miljoen personen van 16 jaar of ouder te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Naar schatting 90.000 tot 127.000 kinderen hebben te maken gehad met kindermishandeling.

De groene lijn is Almere. Vergeleken met andere grote steden extreem hoger.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto