Ank Bijleveld: 'in Hilversum heeft iemand een foutje gemaakt' (Foto: CDA)
Ank Bijleveld: 'in Hilversum heeft iemand een foutje gemaakt' (Foto: CDA)

Geen zorg over discriminatie of geweld bij politie Almere

Politiek

ALMERE – Er is geen aanleiding tot zorg over discriminatie bij het Almeerse politiekorps. Dat zei burgemeester Ank Bijleveld donderdag tijdens de Politieke Markt.

Door Marcel Beijer

NIDA Almere had dit punt op politieke agenda gezet om inzicht te krijgen in de omvang van politiegeweld en discriminatie van de politie in Almere. Burgmeester Ank Bijleveld stelde dat zij daar weinig over kon zeggen. Er zijn wel landelijke cijfers, maar lokaal worden die niet openbaar gemaakt. Zelfs burgemeesters krijgen niet alle cijfers te zien. Zij krijgen slechts inzicht in cijfers die relevant zijn om hun werk uit te kunnen voeren. Dat burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum onlangs wel inzicht in de lokale cijfers van de mediastad gaf, berust volgens Bijleveld op een misser. “Daar heeft iemand een foutje gemaakt.”

Vertrouwelijk

Een aantal raadsleden drong er bij de burgmeester op aan om de haar beschikbare informatie met hen in vertrouwelijkheid te delen. Bijleveld voelde daar echter niets voor. “Die cijfers die ik krijg hebben vooral betrekking op de openbare orde. Discriminatie is ontoelaatbaar en dat is ook de mening van de politie. Zijn er misstanden dan kan ik naar de verhalen luisteren en eventueel melden aan de regioburgemeester, in dit geval die van Utrecht. Die zorgt dan dat het in Den Haag terecht komt.” Op de concrete vraag van NIDA-fractievoorzitter Hassan Buyatui of Bijleveld wel inzicht kon geven hoe Almere zich verhoudt ten opzichte van andere steden, antwoordde de burgemeester dan er geen aanleiding was tot zorg.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto