Sjaakie werkt bij AAP aan zijn herstel. (Foto: AAP)
Sjaakie werkt bij AAP aan zijn herstel. (Foto: AAP)

Aap Sjaakie bevrijd van Belgische zolder

Algemeen

ALMERE - Bij het opvangcentrum van Stichting AAP op de Kemphaan is onlangs de groene meerkat Sjaakie binnengebracht. Het dier werd gevonden op een zolder in het Belgische Lokeren, waar hij vastgebonden zat aan een ketting. De aap was ernstig vermagerd en bracht waarschijnlijk zijn dagen alleen door op de donkere zolderkamer. Dierenartsen en dierverzorgers van AAP werken nu hard aan zijn herstel.

Sjaakie werd eind 2023 door de lokale autoriteiten in beslag genomen. Het is in België – net als in Nederland – verboden om primaten als huisdier te houden. Deze groene meerkat, een soort die doorgaans in grote groepen op de open savannes in Afrika leeft, werd in z’n eentje aan een ketting aangetroffen. Bovendien had het dier een luier aan. Om hem heen lagen de resten van wat doppinda’s. Sjaakie kon de afgelopen maanden herstellen bij Natuurhulpcentrum Opglabbeek in België. Hierna is hij naar AAP in Almere gebracht, waar zijn gezondheid en conditie nu verder onderzocht worden. Na de quarantaineperiode wordt geprobeerd Sjaakie samen te voegen met soortgenoten bij AAP of bij een herplaatspartner.

Schrijnende gevallen

Ook al is het in diverse EU-lidstaten voor particulieren verboden om primaten te houden, zijn er tal van landen waar dit onder voorwaarden nog altijd is toegestaan. Dit leidt tot schrijnende situaties. Zo ontfermde AAP zich in 2022 over een familie groene meerkatten, bestaande uit Suzy, haar dochter Vily en vader Beni. Suzy was op jonge leeftijd kriskras door Europa verhandeld en Beni zat jarenlang in een kooi bij een dierenwinkel. Uiteindelijk zijn de twee apen samen met hun jong Vily afgestaan door hun Griekse eigenaren en kregen ze een plek bij AAP. Momenteel wordt daar hard gewerkt aan hun herstel.

‘Voorkomen is beter dan genezen’

Dieren als Saakie, Suzy, Vily en Beni zijn helaas niet de enige exotische dieren in Europa die AAP uit erbarmelijke omstandigheden heeft gered. “Het particulier houden van ongeschikte exotische dieren is helaas een toenemende trend, met alle gevolgen van dien. Dit vergroot de noodzaak voor betere regelgeving om de risico’s van het houden van exotische dieren voor dierenwelzijn, volksgezondheid en veiligheid voor mens en dier aan te pakken. Wij pleiten al jaren op landelijk en op EU-niveau voor het invoeren van een positieflijst om het bezit van allerhande ongeschikte exotische huisdieren tegen te gaan. Hiermee kunnen we heel veel dierenleed voorkomen”, aldus stichting AAP.
         

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto