Vuurwerk ligt nog opgeslagen in woonwijken (Foto: AdobeStock)
Vuurwerk ligt nog opgeslagen in woonwijken (Foto: AdobeStock)

Op drie plekken in Almere ligt nog veel vuurwerk in woonwijken

Algemeen

ALMERE - Bijna de helft van de locaties waar tot 10.000 kilo consumentenvuurwerk mag worden opgeslagen, ligt in een woonwijk. In Almere zijn er elf opslagplaatsen, waarvan drie in een woonwijk. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

 Omwonenden lopen volgens de brandweer en onderzoekers groot risico. EenVandaag vroeg alle omgevingsdiensten in Nederland om cijfers van het totale aantal vuurwerkopslagplaatsen en de opslagen in woonwijken. Van elke locatie is gecontroleerd of het in een buurt ligt met meer dan 500 huishoudens. Ook in Almere speelt het.Op (bijna) alle locaties mag op papier het hele jaar door vuurwerk opgeslagen liggen. Zo’n opslag verbieden omdat het tussen huizen ligt, kan niet. Er geldt alleen een meldingsplicht voor consumentenvuurwerk tot 10.000 kilo en geen vergunningsplicht.

Gevaarlijk

Deskundigen vinden het te gevaarlijk en pleiten voor verandering van de wet- en regelgeving. ‘’Wij waarschuwen dat ook commercieel vuurwerk in een opslag toch massa-explosief kan reageren bij brand’’, zegt René Torenvlied van de Universiteit Twente. Hij bekeek ruim dertig jaar aan onderzoek naar vuurwerk. “Dat betekent dat het in één keer de lucht in gaat. Allemaal tegelijk.”
Ook van de kant van de brandweer wordt bezorgd gereageerd: “Dat is 400 keer heel gevaarlijk”, zegt brandweerman van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers Marcel Dokter. ‘’En de vraag is dan of wij dat op een goede manier op kunnen lossen. Het antwoord is: niet.’’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto