Het citaat uit de e-mails. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het citaat uit de e-mails. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Wethouder: ‘participatie datacenter was nog niet nodig’

Politiek

ALMERE – Wethouder Froukje de Jonge heeft donderdagavond tijdens de Politieke Markt tegengesproken dat bewoners in de Eilandenbuurt bewust informatie is achtergehouden met betrekking tot de mogelijke komst van een datacentercluster. Participatie was nog niet nodig, zo liet zij weten. 

De PVV wilde, bij monde van raadslid Willem Boutkan, een reactie van de wethouder op een artikel in deze krant waarin e-mails openbaar werden gemaakt. In de mails (opgevraagd via een WOB) schrijven ambtenaren dat ze van een leidinggevende bewust informatie moesten achterhouden over de mogelijke komst van een datacentrum op het terrein tussen de A6 en de Eilandenbuurt.

Participatie

De Jonge stelde dat er nog niets besloten is over de locatie van een datacentercluster en dat dus ook nog geen participatie met bewoners had hoeven te worden gehouden. Ze zoomde daarbij vooral in op een foutieve quote die Boutkan uit de e-mails aanhaalde (‘om die redenen zal er voor de bewoners een alternatief kaartje gebruikt gaan worden waar het gebied niet is ingekleurd, waardoor het lijkt dat de bewuste locatie niet als optie is meegenomen’)
“Ik ben die quote nergens als zodanig in de e-mails tegengekomen”, reageerde De Jonge. Feitelijk juist, derhalve. De door Boutkan geciteerde zin stond inderdaad niet in de e-mails, maar betrof een zin uit een artikel in deze krant, waarin een aantal mails werden samengevat. Letterlijk mailt de ambtenaar in de e-mails: ‘voor mij zijn deze kavels ten noorden van de A6 niet uitgesloten van de plannen voor het datacentercluster. Maar om ‘participatie gevoelige reden van dat moment in juni’ wilde (weggelakte naam leidinggevende) deze blauwe vlekken uit het kaartje.’ (zie ook bijgaande foto)
Daaruit blijkt dus wel degelijk dat er de bewuste locatie een optie was en dat er informatie uit het kaartje moest worden achtergehouden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto