Lijsttrekker David de Vreede van de SP. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Lijsttrekker David de Vreede van de SP. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Verkiezingsprogramma SP: gemeente is geen multinational

Politiek

ALMERE – De SP heeft haar verkiezingsprogramma bekend gemaakt. De partij wil geen grote projecten meer als de Floriade. Verder moet de macht van de ambtenaren beperkt worden. De wethouders moeten meer regie voeren over die ‘vierde macht. 

Door Robert Mienstra

De gemeente moet geen bedrijfje willen spelen, vindt de SP. Een bedrijfje dat zich drukker maakt over prestige, zoals tientallen miljoenen gemeenschapsgeld besteden aan een megalomaan project als de Floriade, peperdure stadsmarketing en collegeleden die rondrijden in auto’s met chauffeur alsof ze de directeur van een multinational zijn, maar in plaats daarvan een gemeente die zich richt op haar kerntaken. 

Groen

In de groen-paragraaf valt de aandacht voor het asbestprobleem in Almere op in het programma. Verder moet er een milieu zone ingevoerd worden voor de gehele stad. Oudere dieselvoertuigen, volgens een nader te bepalen bouwjaar, zijn voor de SP niet welkom in de bebouwde kom. Ook het scootergebruik moet ontmoedigd worden, met uitzondering van elektrische scooters.

Zwemmen

Schoolzwemmen komt weer terug in het basisonderwijs en is gratis, vindt de partij. ‘Het is niet alleen leuk, gezellig en gezond, maar in het waterrijke Almere ook van levensbelang. Niet alle ouders kunnen particuliere zwemlessen betalen.’ Verder wil de SP zo snel mogelijk een openbaar buitenzwembad op een centraal gelegen en goed bereikbare plaats openen.

Verder wil de partij sloop en verkoop van corporatiewoningen aan banden leggen. Een typisch SP-standpunt is de marktwerking uit de zorg halen.

Het programma is te lezen op: https://almere.sp.nl/sites/almere.sp.nl/files/sp-almere-sociaal-groen-en-veilig-2022.pdf

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto