Het college van 2018 na het vertrek van Herrema. Vlnr: Maaike Veeningen, Jaap Lodders, Jerzy Soetekouw, Franc Weerwind, Aldrik Dijkstra, Loes Ypma en Jan Hoek. (Foto: Mona Alikhah)
Het college van 2018 na het vertrek van Herrema. Vlnr: Maaike Veeningen, Jaap Lodders, Jerzy Soetekouw, Franc Weerwind, Aldrik Dijkstra, Loes Ypma en Jan Hoek. (Foto: Mona Alikhah) Almere DEZE WEEK

Wachtgelden opgestapte wethouders ten einde

Politiek

ALMERE – Tenzij er in het nieuw te vormen college al snel weer een crisis zou ontstaan, hoeft de gemeente dit jaar waarschijnlijk geen wachtgelden meer uit te keren aan oud-wethouders die in de afgelopen collegeperiode daar recht op hadden.

De vorige collegeperiode kenmerkte zich door het komen en gaan van een flink aantal wethouders. Werkloosheid van wethouders is geregeld in Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa). De hoogte van de ontslaguitkering bedraagt in het eerste jaar 80% van het laatst genoten salaris en de rest van de uitkeringsduur 70%, exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Neveninkomsten worden van de uitkering afgetrokken en de uitkeringsduur is afhankelijk van de duur van het wethouderschap, het loopbaanprincipe en de leeftijd van de oud-wethouder. 

374.000 euro

Volgens een woordvoerder van de gemeente moest in 2020 nog voor vier wethouders wachtgeld worden betaald, in totaal een bedrag van 374.000 euro. In 2021 was dat 69.000 euro. Voor dit jaar zijn er nog twee oud-wethouders die recht hebben op een wachtgelduitkering. “Vanwege de neveninkomsten van deze oud-wethouders, die in mindering worden gebracht op de uitkering, verwachten wij echter dat de daadwerkelijke uitkering nihil zal zijn.” Dat is natuurlijk ook afhankelijk of er van het nieuw te vormen college in dit kalenderjaar alweer een wethouder zou vertrekken.

Roerige collegeperiode

De roerige collegeperiode begon in juni 2018 met maar liefst zeven wethouders, wat bij de oppositie tot veel verontwaardiging leidde, omdat dat aantal best veel is voor een stad van 200.000 inwoners. Al snel moest Tjeerd Herrema (PvdA) vertrekken. Hij werd vervangen door partijgenoot Loes Ypma, die op 1 oktober 2019 weer uit Almere verdween. De PvdA wilde graag dat Laura Bouwmeester Ypma zou vervangen, maar de rest van het college wilde liefst terug naar zes wethouders. Dat leidde tot een bestuurscrisis waarbij de PvdA zich uiteindelijk uit het college terugtrok. Leefbaar Almere nam de plaats van de PvdA in, maar onder de voorwaarde dat oud CDA-wethouder Froukje de Jonge zou terugkeren en er geen zevende wethouder zou komen.
Ondertussen was Jaap Lodders (VVD) precies na een jaar al verdwenen naar een functie elders, in dit geval de jagersvereniging. Hij werd vervangen door Julius Lindenbergh. Wethouder Aldrik Dijkstra (ChristenUnie) kampte al snel na zijn benoemding met gezondheidsklachten en stapte uiteindelijk in september 2019 op. In die periode was hij al twee keer een half jaar vervangen door Marjan Haak-Griffioen (ook ChristenUnie).

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto