Colette Holter van de VVD (Foto: aangeleverd)
Colette Holter van de VVD (Foto: aangeleverd)

Concept collegeakkoord is rond, portefeuilleverdeling gestart

Politiek

ALMERE – De zeven partijen die gezamenlijk het nieuwe Almeerse college gaan vormen zijn op inhoud akkoord. Wel moeten de fracties de tekst nog goedkeuren. Dat laat Colette Holter (VVD) weten. Deze week wordt begonnen met de verdeling van de portefeuilles.

Door Marcel Beijer

De collegeonderhandeling nemen in Almere flink wat tijd in beslag. Donderdag wordt het honderdste kalenderblaadje afgescheurd. Dat is vooral het gevolg van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing. Onder leiding van informateur Henk Jan Meijer werd gezocht naar een college dat ook een meerderheid in de gemeenteraad heeft. Daarmee is uitgekomen op de VVD, D66, CDA, ChristenUnie, Leefbaar Almere, Partij voor de Dieren en de SP. 

Volgende fase

Fractievoorzitter Collette Holter van de VVD geeft aan dat er deze week vorderingen zijn gemaakt. “Qua inhoud zijn we een heel eind, over de tekst zijn alle partijen het eens. Dat betekent dat we nu een volgende fase ingaan en kunnen starten met de portefeuilleverdeling.”

Eerder werd al duidelijk dat iedere partij een wethouder zal leveren. Dat betekent dat Almere zeven wethouders krijgt. Veel van de huidige gezichten zullen dus terugkeren. D66 zal willen vasthouden aan Maaike Veeningen, de ChristenUnie aan Roelie Bosch en het CDA aan Froukje de Jonge. In de wandelgangen wordt er vanuit gegaan dat de Jesse Luijendijk namens de Partij voor de Dieren wethouder wordt en Kees Ahles namens Leefbaar Almere. Welke wethouder de SP op het oog heeft is niet duidelijk.

Uit de krant