Colette Holter (Foto: Feenstra Fotografie)
Colette Holter (Foto: Feenstra Fotografie) Maarten Feenstra

Almere stevent af op college met zeven wethouders

Politiek

ALMERE – Almere stevent weer af op een college met zeven wethouders. Dat tipje van de sluier laat fractievoorzitter Colette Holter (VVD) los in de jongste aflevering van de podcast Politiek Circus van Almere.

Door Marcel Beijer

Holter geeft in de podcast-uitzending toe dat, zeker na de laatste tussenrapportage van informateur Henk Jan Meijer, de informatie over de voortgang naar de vorming van een nieuwe college wel erg summier is geweest.
Zoals bekend wordt gewerkt aan een college met zeven partijen. Naast de VVD zijn dat D66, Leefbaar Almere, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en CDA. In de podcast-uitzending laat Holter doorschemeren dat het aannemelijk is dat elke partij ook een wethouder zal leveren.

PvdA

Het vorige college begon in 2018 ook met zeven wethouders. Dat was tegen wil en dank omdat de PvdA niet akkoord ging dat er, na hun verrassend goede verkiezingsuitslag, slechts één wethouder was opgenomen. Onder zware druk werd ter elfde ure toen nog een tweede wethouder van PvdA-huize toegevoegd. Nadat de PvdA halverwege de collegeperiode uit het college stapte, nam Leefbaar Almere die plek over onder voorwaarde dat er met zes wethouders verder zou worden gegaan.

Nieuw college

Het nieuwe college zal derhalve uit zeven wethouders gaan bestaan. Dat zou betekenen dat Leefbaar Almere nu wel akkoord gaat met zeven wethouders en dat de VVD een wethouderspost moet opgeven, wat ten koste zal gaan van Hilde van Garderen of Julius Lindenbergh. 

Het is aardig om een beetje vooruit te lopen op de overige invulling. D66 zal willen vasthouden aan Maaike Veeningen, de ChristenUnie aan Roelie Bosch en het CDA aan Froukje de Jonge. Bij de SP heeft de gedoodverfde kandidaat David de Vreede (oud-wethouder Lelystad) al aangegeven niet in aanmerking te willen komen voor een wethouderspost. Het is dus nog even gissen wie er namens die partij wethouder wordt. In de wandelgangen wordt er vanuit gegaan dat de Jesse Luijendijk namens de Partij voor de Dieren wethouder wordt en Kees Ahles namens Leefbaar Almere. 

Uit de krant