het gebied 'De etalage van Almere' (Foto: aangeleverd)
het gebied 'De etalage van Almere' (Foto: aangeleverd)

Wat te doen met de ‘etalage van Almere’?

Politiek

ALMERE – Wat gaat er gebeuren met de ‘etalage van Almere’? Wordt het gebied dat wordt begrensd door de snelweg A6, Tussenring en Buitenring een gebied voor natuur en landbouw, of kan het ook voor andere doeleinden worden gebruikt? Dan zou er ook zomaar een datacenter kunnen komen.

Door Marcel Beijer

In november 2020 hebben de twee landbouwbedrijven aan de Trekweg (melkveebedrijf Talens en de Stadsboerderij) samen met Staatsbosbeheer het initiatief genomen om een plan te ontwikkelen voor het gebied om zowel de landbouw als de natuur en landschapswaarden een impuls te geven. “Het voormalige college bleek erg enthousiast totdat bleek dat in het bestemmingsplan wordt gesproken van ‘tijdelijke landbouw’”, legde Roos Saat van de Stadsboerderij Almere de raadsleden donderdagavond uit, tijdens de eerste Politieke Markt van het politieke jaar.

Bedrijventerrein

De initiatiefnemers vrezen dat de gemeente het gebied wel eens zou kunnen aanwenden als bedrijventerrein. Een ambtelijk rapport waarin gesproken werd over de mogelijke realisatie van een datacenter of onderstation tussen de Eilandenbuurt en de A6 leidde vorig jaar al tot onrust bij bewoners. Om niet lijdzaam af te wachten, startten de initiatiefnemers daarom een petitie om hun plan op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. Deze petitie is inmiddels bijna 1800 keer ondertekend. 

Vuurdoop

De bespreking werd een ongemakkelijke vuurdoop voor wethouder Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren. Als raadslid zou hij absoluut voor de natuurwaarden van het terrein hebben gepleit, nu moest hij collegestandpunt verdedigen waarin wordt ingezet om nog voor het eind van dit jaar met een ‘voorvisie’ te komen voor de toekomst van het gebied. Daarbij liet hij al voorzichtig doorschemeren dat er ‘nadrukkelijk’ zal worden gekeken naar een combinatie van functies, al is woningbouw nagenoeg onmogelijk, zo dicht langs de snelweg en pal onder de elektriciteitsmasten. Opmerkelijk was het standpunt van GroenLinks. De ‘groene’ partij ziet - met het oog op de werkgelegenheid - wel mogelijkheden voor een bedrijventerrein. Volgende week wordt er verder gepraat over de Etalage.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto